Начало » Новини » Тазгодишното издание на „Балканът пее и разказва“ ще се проведе на 10 юни в град Твърдица

Тазгодишното издание на „Балканът пее и разказва“ ще се проведе на 10 юни в град Твърдица

P4191394 scaled

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица – „Балканът пее и разказва“, ще се проведе на 10 юни, а домакин ще бъде град Твърдица. Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през далечната 1983 година.

Вчера организаторите от Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“ проведоха работна среща, на която бяха уточнени акцентите, които ще могат да се видят от гостите на празника. Редът за представяне бе отреден след изтеглен жребий между градовете: Твърдица, Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна.

Представителите от Котел ще излязат на сцената втори подред, като общината ще бъде представена със специално подготвена фолклорна програма, представена по традиция от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие-Котел.

За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“, под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще се обявят и наградят преди закриването.

Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове рекламни материали и сувенири.

След срещата гостите посетиха археологическата изложба на Исторически музей гр. Твърдица намираща се в залата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1914“, в града, където изслушаха интересна беседа от директора на музея д-р Красимир Великов.