Начало » От мрежата » Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция

8888

А българският парламент бъка от розови якобинци, готови да ратифицират…

Държавният административен апелативен съвет (İDDK) призна за законно оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени, съобщава телевизионният канал Habertürk, цитиран от „Труд“.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) е международно споразумение на Съвета на Европа срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Турция стана първата страна, ратифицирала конвенцията на 14 март 2012 г. През март 2021 г. обаче президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта й е променена и отсега нататък документът е „несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“. ЕС разкритикува това решение на Анкара.

„Държавният съвет за административни обжалвания (İDDK) призна решението за оттегляне от Истанбулската конвенция като в съответствие със закона. Съветът с мнозинство на гласовете реши да „отхвърли“ възраженията, че оттеглянето от конвенцията противоречи на закона. След като İDDK реши да се оттегли от конвенцията в съответствие със закона, Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция“, съобщи телевизионният канал.