Начало » Новини » Бизнес » Турция ще продава газ на България в следващите 13 години

Турция ще продава газ на България в следващите 13 години

555

Споразумение, чрез което „Булгаргаз“ ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ), ще бъде подписано днес в Министерски съвет, съобщава „Сега“.

Подробности около него все още не са ясни с изключение на информацията, че срокът му е за 13 години.

Министърът на енергетиката Фатих Дьонмез вече обяви пред турска телевизия, че Турция ще продава природен газ на България, след като преговорите между турската компания „Боташ“ и българската „Булгаргаз“ са завършили успешно и е постигнато споразумение за срок от 13 години.

На церемонията по подписване на споразумението ще присъстват служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Двамата енергийни министри ще проведат среща и с премиера Гълъб Донев, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Също днес и президентът Румен Радев ще се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. „Срещата е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември миналата година. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговора“, посочиха от президенството.