Начало » Новини » Общество » Ученици преписват с пера Историята на Паисий

Ученици преписват с пера Историята на Паисий

1 16

Ученици от Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“ започнаха да преписват с пера Историята на Паисий Хилендарски.

viber image 2023-03-20 11-54-51-621

Те правят това по собствено желание и по инициатива на клуб „Млад възрожденец“.

Учениците започнаха препис на „История славянобългарска“ с пера, а не със съвременни средства. Надяваме се във Ваше лице да намерят подкрепа за този нетрадиционен и трудоемък начин за продължение на Паисиевото дело, пише директорът на гимназията Красимир Георгиев.

„За делото на Паисий е писано много, но дали всички го осъзнават.. В духа на Възрожденската епоха група ученици от Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров” се заеха с амбициозната задача да препишат Паисиевата кратка историйца, за да остане тя за бъдното време. Не с писалка и не с молив – младите възрожденци решиха да я препишат с пера. Така, както мъчно е била тя списвана и разпространявана от ръка на ръка, така и те избраха да усетят и оценят по достойнство величавия труд на Отец Паисий.

И тъй, подострили перата, продължават учениците на СПГСГ „Арх. Г Козаров” славното дело на първите български възрожденци – ред по ред, страница по страница… Преписват светлите слова, за да остане тази историйца и да се помни от тези, които идват след тях.“