Начало » Новини » Крими » Фабрика за марихуана бе разкрита в Новозагорско – снимки и видео

Фабрика за марихуана бе разкрита в Новозагорско – снимки и видео

1 17 scaled

Установихме изключително добре прикрита наркооранжерия, една от най-големите в страната през последните години, направо фабрика, заяви на брифинг пред журналисти зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Фабриката е високотехнологична със скъпа техника и професионална изпълнение на детайлите.

2-13

В изключително добре оборудване помещение професионално е изградена вентилация, водоснабдяване за напояване до всяко растение,

3-11

осветление, агрегатно обезшумено подземно помещение с мощен бензинов агрегат.

5-4

4-6

Всичко е под земята, много добре замаскирано и обезшумено. Към фабриката се влиза през стълбище, чийто вход е замаскиран под изоставен бус

6-2

и води до просторни подземия.

8-2

Има още един авариен, също замаскиран вход.

7-4

Канабисът е отглеждан професионално, селектирано,

15

9

с използване на средства за наторяване, растителна защита

14

и под контрола на всякакви уреди

10

с изключително добре изградена инсталация.

11

В процес на подготовка са и сушилните помещения в съседна сграда.

12

Имотът някога е бил собственост на горското, после приватизиран, последно отдаден под наем.

13 Собственикът няма нищо общо с дейността на организираната престъпна група, довериха от разследването.

Една от най-големите наркооранжерии, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на Прокуратура, Полиция и Агенция Митници. Членовете на престъпната група са задържани при специализирана операция под надзора на Окръжна прокуратура Сливен на 26 март на място в лабораторията, която е изградена под земната в селскостопанска база, между новозагорските села Асеновец и Баня, близо до язовир Жребчево.

В 8 специално изградени помещения с площ около 600 кв.м. са намерени различни по брой и стадий на развитие насаждения от канабис. Общият брой на растенията е около 2000. Иззети са и 50 кг. суха листна маса. Всяко помещение е оборудвано със специална система за влажност, температура, вентилация, както и обособено помещение за сушене. Намерени са парични средства в размер на 38 000 лева.

При последвалите действия в жилищата на задържаните, в различни градове в страната, са иззети пари, компютърна техника и други вещи и предмети, имащи отношение към извършваната престъпна дейност.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. На седем лица са повдигнати обвинения. Задържани са за 72 часа.

Професионализмът и вниманието към детайла, с който е изградено съоръжението бе изтъкнат от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването. Той обърна внимание върху големината на помещенията в наркооранжерията и отличи добрата на служителите на МВР, довела до разкриването на организираната престъпна група, която е обслужвала съоръжението.

Прокурор Сарафов, прокурор Веселин Гангалов – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Сливен, главен комисар Петър Тодоров – главен секретар на МВР, главен комисар Атанас Илков – директор на ГДНП и старши комисар Димитър Величков – директор на ОД на МВР – Сливен предоставиха подробности за осъществената операция по разкриването на наркооранжерията.

В помещенията са открити близо 2000 растения. Общата стойност на открития канабис възлиза на 240 000 лева, а полицейските служители са работили по установяване на групата през последните 4 месеца.

Предстои Окръжна прокуратура – Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемите.