Начало » Новини » Общество » Хората избират породи кучета под влияние на филмите

Хората избират породи кучета под влияние на филмите

Ti6o
Дребните породи кучета са предпочитани домашни любимци в Сливен, единодушни са ветеринарни лекари с дългогодишен стаж в Града под Сините камъни. Те са подходящи за отглеждане вкъщи, но са и по-скъпи.
Хората в Сливен отглеждат в домовете си основно кучета и котки, каза в интервю за БТА д-р Тихомир Георгиев, приятел на „Звънар“. Сред домашните любимци има също зайчета, папагалчета и канарчета. Според него киното и телевизията оказват влияние в избора на определени породи. Така, в зависимост от популярни филми, като „Бетовен“, „101 далматинци“, „Маската“, „Ласи“ и други, в града е имало „модни“ породи. В последните години хората предпочитат „Мопс“, „Френски булдог“, „Джак ръсел териер“, както и „Белгийско овчарско куче“, „Българско овчарско куче“ – т.нар. каракачанско. Преди около петнайсет години бяха много модерни йоркширските териери, смята той.
При котките предпочитани са били сиамките и персийките, но по неговите наблюдения момента хората по-скоро не гледат породисти котки. На „Сфинкс“ е попадал само веднъж преди повече от двайсет години.
Като забавен случай в практиката си, той си спомня за куче с лакирани нокти, разкрасено от своите малки стопани, защото е момиченце. Най-странното животно, което са водили за преглед в кабинета му, е пепелянка.
Според д-р Мирослав Кожлеев, управител на ветеринарна клиника „Привет“, която изпълнява дейностите по програмата за овладяване популацията на бездомните кучета в Община Сливен, предпочитани кучешки породи са „Чихуахуа“, „Пинчер“, „Померан“, „Йоркширски териер“. Хората избират да отглеждат в домовете си и хамстери, мишки, гущерчета, рибки. В Сливен няма породисто съсловие котки, отглеждат се обикновени, сиамките и персийките са поизчезнали, смята той.
В практиката си е помагал и на диви животни, като ястреби, щъркели, бухал, таралеж, сърничка, които граждани са открили в безпомощно състояние. Той смята, че хората все по-често се грижат за бездомни животни, но и много от собствениците ги изхвърлят на улицата. Не са рядкост и тези, които заплождат животните от чистокръвни породи и продават малките, за да печелят.
По 30-40 животни се кастрират месечно в клиниката по програма на общината, разказа той. На малките кученца се търси дом. Има интерес към осиновяването на кучета, посочи д-р Кожлеев, между пет и десет животни месечно биват осиновявани. Новите стопани получават животното кастрирано, ваксинирано и обезпаразитено.
Ветеринарният лекар апелира стопаните да бъдат по-отговорни, да не изоставят животните си, да не ги оставят без надзор при разходки, както и да ги кастрират, ваксинират и обезпаразитяват редовно. Той припомни, че е задължително да бъдат чипирани и регистрирани в общината. За животните, които не са кастрирани, собственикът дължи данък.