днес
Начало » Новини » Общество » Христо Пимпирев изпрати поздравление до сливналии за Деня на Земята

Христо Пимпирев изпрати поздравление до сливналии за Деня на Земята

1 22

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

БЪЛГАРСКИ АНТАРКТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ

ДО СЛИВЕНСКАТА ОБЩНОСТ

ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

УВАЖАЕМИ СЛИВНАЛИИ, УВАЖАЕМИ СЪМИШЛЕНИЦИ!

Денят на Земята е международен празник с най-отговорната кауза – опазването на планетата ни! България е от първите страни, която се присъединява за международното честване. Български антарктически институт е Национален оператор на дейността на Република България в Антарктика, в изключителната компания на пълноправен член от още само 28 страни. Антарктическият договор представя Антарктика като научен резерват и установява свобода на научните проучвания, като забранява военна дейност на континента! По силата на Антарктическия договор, влязъл в сила през 1961 г., всяка от 29-те страни членки управлява 1/29 част от континента.

Всъщност Антарктика е най-чистото място на Земята. Ако този ден и срещата днес бъде повод да обединим усилия, всички ние, всеки един от нас да поеме похода, своята лична експедиция за опазването на нашия дом – естественият природен баланс ще бъде най-големия подарък за всички ни, точно както на големите празници се получават големите подаръци.

Честит Ден на Земята!

С УВАЖЕНИЕ,

проф. дн Христо Пимпирев

Председател на Управителния съвет на БАИ

„Денят на Земята е глобален хепънинг с фокус за опазване на планетата ни“, пишат от сливенската Областна колегия на инженерите по геодезия.
Това е в голяма степен мисията на всички антарктици, изследователи и Антарктическия договор.
Антарктида е парче от Земята, където стойностите за опазване на планетата все още са с най-високо приложение. Своеобразен пример за останалия свят!
Всеки от нас вече осъзнава, че огледало на дейността на човека по цялата планета е случващото се в Антарктида.
Геодезията е науката, която осигурява, част от инструментариума в решението на задачата за опазването на нашата Земя.
За постигане на успеха е важен колективния труд и съгласуваните стъпки. Да се носи приключенската искра, да имаш постоянството да търсиш в непознати територии за да откриеш ключ към по-доброто ни бъдеще.
Land Rover са партньор, който подкрепя БАИ и в случая и тази малка стъпка тези два дни, а в историята си е онази автентична автомобилна марка, която винаги е подкрепяла експедиции до ключовите природни богатства на планетата ни

Приключенския профил е важен да се разбере от всеки, за да прогледне и да вдигне погледа по-далеч от носа си и да се осъзнае, че всеки наш човешки акт може да бъде решението, а не проблема!
Изграждането на връзката с природа е ключ, който ще отвори вратата на всеки отделен човек ди знание и мотивация за опазването й.
Между другото Геодезия означава – наука за Земята.“