Начало » Новини » Художествено-документална изложба на картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ Сливен

Художествено-документална изложба на картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ Сливен

POSTER LOVE EXIBITION JPG SMALL

От 12 до 29 февруари 2024г., в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен е експонирана художествено-документална изложба „С любов за теб! – картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес“, като част от програмата на организираната от културната институция Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените – Св. Валентин, един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени празник.

На 8 пана и в шест витрини със снимки, печатни издания,репродукции, копия и оригинални експонати на картички „валентинки“ са представенилюбопитни и малко известни факти около възникването на празника Св.Валентини традициите за отбелязването му от 14 век до днесиисторията, стиловете и символите на станалите задължителни атрибути на празника – картичките „валентинки“ отпървата валентинка в писмен вид на френския аристократ, военачалник и един от първите велики френски поети Шарл херцог Орлеански от кралската династия Волоа, изпратена до неговата съпруга Изабел дьо Волоапрез 1415г. и до наши дни. Централно място в експозицията е отделено на 50 оригинални картички „валентинки“/от периода 1897-1930г./от колекцията на Исторически музей-гр.Горна Оряховица. Представените експонати са от различни раздели – еротика, експресионисти, копия от картини на известни художници и др.Част от картичките са били отпечатани в чужбина и внесени оттам, а изложените картички от 20-те и 30-те години на XX век са печатани в България.Специален интерес представляват няколко от изложените картички „валентинки“, които са от кореспонденцията с картички между горнооряховчанитеАнастасия Табакова и Стоян Георгиев. Те са част уникална колекция на музея, явяваща се най-дългата любовна кореспонденция, засвидетелствана с „валентинки“и продължила 25 години.

В отделна витрина са представени и над 40 уникални съвременни ръчно изработени картички.Представени са и образци на оригинални послания и пожелания, които са неделима част от картичките „валентинки“.

За всеки посетител на изложбата от библиотеката са подготвили като дар свитък с прекрасно стихотворение посветено на любовта.

Входът на изложбата е свободен.