Начало » Новини » Бизнес » Цените на имотите в Сливен скочиха рязко, наемите на офисите намаляват

Цените на имотите в Сливен скочиха рязко, наемите на офисите намаляват

Evgeniia Kdbranova 1

В първия работен ден на 2023 г. „Звънар“ потърси информация за състоянието на пазара на недвижимите имоти в Сливен. Тенденциите през изминалата година и най-вече през последните месеци очерта управителят на ИМОТИ КОМФОРТ, една от най-реномираните фирми в града – Евгения Кабранова.

Търсенето на недвижими имоти превишава предлагането. Цените много се увеличиха. Цените на панелните жилища скочиха с 20 – 30 %, отбеляза Евгения Кабранова.

Цените на жилищата ново строителство в център – широк център с акт 16 са скочили с повече от 50 % – 70 %, а при някои и 100. Доскоро се намираха тристайни апартаменти ново строителство за 80 хиляди лв. Днес трудно се намират на цена под 100 хиляди евро. Цените в квартал „Даме Груев“, който граничи с малцинствения кв. „Надежда“ са в застой. В „Даме Груев“ има спад на купуването на апартаменти от жителите на гетото, поради резултатите от някои разследвания напоследък, разкрили далавери в Англия и спряли притока на лесни пари.

Над 800 евро на квадратен метър се движат цените на жилищата ново строителство, което е предпочитано от младите хора.

Промишлените имоти предимно се дават под наем. Ръст бележи търсенето на площи за фотоволтаични паркове. Повечето от кандидат купувачите на такива имоти са неподготвени за това какво точно търсят. Така например търсят в села, където има изчерпани мощности и така има напразни огледи, защото просто са чули, че се продава евтин парцел и къща с партида за ток. Съветът на Кабранова към такива инвеститори е първо да проучват дали в дадено село има мощности.

Като цяло през последния месец има затишие в търсенето, заради очакване на покачването на лихвите по кредитите, което вече в чужбина се случи, някъде двойно. Банките дават сигнали, че през март и у нас ще има промени в лихвите.

„Има леко затишие, но който има пари, ги влага, за да не ги изяде инфлацията, може би“, заключи управителят на ИМОТИ КОМФОРТ.

Квартирите под наем в Сливен също поскъпнаха. Доскоро можеше да се наеме тристаен обзаведен апартамент ново строителство за 300 – 350 лв. сега вече наемът на такъв апартамент е около 550 – 600 лв. Помещения с търговска цел – магазини и офиси се търсят по-малко и за тях наемите паднаха. Като пример Кабранова приведе офис на престижната централна улица „Хаджи Димитър“, който се е наемал за 800 лв, сега е отдаден за 280 лв наем. В момента има празни магазини на главната улица, някои от които затвориха след ковид мерките. От 1000 евро наемите там са паднали до 700 лв. Много магазини и офиси се предлагат, но остават непродадени, защото токът за бизнеса стана много скъп.