Начало » От мрежата » Цените у нас надскочиха европейските

Цените у нас надскочиха европейските

7777 1

Цените на храните ни 10% по-високи от тези в Полша, а заплатите с 20% по-ниски, пише в коментара си за „Труд“ Стефан Кючуков

Във Варшава хлябът и сиреното са по-евтини отколкото при нас

В Рим капучиното е по-евтино

Заплатите в България продължават да са най-ниските сред страните от ЕС, но цените на редица основни храни и услуги вече се по-високи отколкото в много европейски страни. Например прясното ни мляко е едно от най-скъпите в ЕС. В София цената на литър мляко е средно 1,51 евро, което е близо два пъти повече от цената на млякото в полската столица Варшава – 0,76 евро.

Това показват данни на сайта numbeo.com. Той представлява най-голямата в света база данни за цени и необходими разходи за живот. Данните се събират от хора по целия свят, които дават информация за цените на основни стоки и услуги в града, в който живеят.

Прясното мляко в София е с 50% по-скъпо от това в Прага (1,01 евро за литър), със 17% по-скъпо отколкото в Лондон (1,29 евро) и с 31,5% по-скъпо отколкото в Берлин (1,15 евро). От големите градове в Европа, за които “Труд news” потърси информация, само в Рим млякото е съвсем малко по-скъпо от нашето – 1,56 евро.

Цените на храните в София са с над 10% по-високи от тези във Варшава, показват данни на numbeo.com. Съществена разлика в цените има при сиренето. У нас българското сирене струва средно 9,55 евро за кг, а в Полша местното сирене е 7,73 евро. В България сиренето излиза с около 4 лв. за кг по-скъпо от това в Полша. Любопитно е, че дори в Лондон, където заплатите и разходите за живот са в пъти по-високи отколкото у нас, местното сирене е по-евтино от българското – само 7,3 евро за кг. В Лондон и бананите са по-евтини, отколкото у нас.

В Полша не само цените на хляба, картофите и ориза са по-ниски отколкото у нас, но и вноски храни като портокали и банани са по-евтини. Много голяма е разликата в цените на пилешкото филе. В София средната му цена е 7,2 евро, а във Варшава – само 5,22 евро, което е с над 27% по-евтино. Пилешкото филе в София струва почти колкото в Лондон.

В Полша и ябълките са много по-евтини отколкото у нас. Във Варшава са 0,83 евро за кг, а в София – 1,41 евро.

Цените в ресторантите в София са малко по-високи от тези в Прага. Цените на българската наливна бира в ресторантите в столицата ни са близки до тези на чешката бира в Прага. Но вносната бира в София е по-скъпа от тази в Прага. Цените на основните ястия в ресторантите в столицата ни са по-високи от тези в Прага и Варшава. В Рим основните ястия и бирата са по-скъпи отколкото в София. Но едно капучино в ресторант в Рим е по-евтино, отколкото в София, показват данни на специализирания сайт.

Докато храните в България са доста по-скъпи от тези в Полша, заплатите ни са с близо 20 на сто по-ниски. В София средната заплата след данъци е 964 евро, а във Варшава – 1195 евро.

В Румъния са по-добре от нас

Можем да купим три пъти по-малко стоки от англичаните

45 евро за кошница от основни храни

Българите могат да купят три пъти по-малко количество храна със заплатата си от британците. В София за кошница от 11 основни храни – литър мляко, 12 яйца, бутилка вино, половин килограм хляб и по един килограм ориз, сирене, пилешки филета, телешко, ябълки, домати и картофи трябва да дадем 44,77 евро, показват данните на сайта numbeo.com.

С една средна заплата след данъци и осигуровки софиянци могат да купят 21,5 кошници. А в Лондон със заплатата си хората могат да купят средно по 67,3 кошници на месец, или близо три пъти повече храна от нас. Много голяма е разликата в покупателната способност и със заплатите в Берлин. Там със средната заплата хората могат да купят 51,9 кошници с храна, което е два пъти повече от храната, която могат да купят софиянци.

Кошницата с тези 11 стоки е най-скъпа в Базел, Швейцария. Но със средната заплата там хората могат да купят средно по 36,8 кошници на месец.

Минималната заплата не стига

430 лв. са нужни на човек на месец за храна

Минималната заплата в България не стига дори за сам човек, за да се храни нормално и да плати сметките си за ток, вода и парно. От началото на 2023 г. минималната заплава в страната е 780 лв., но след данъци и осигуровки чистата сума за получаване е 605 лв.

Същевременно минималната сума за храна на човек на ден в София е 13,90 лв., показват изчисления на сайта numbeo.com. Те са направени за възрастен човек, който хапва добре – по 2400 калории на ден, и то разнообразна храна – хляб, мляко, месо, плодове и зеленчуци. За цял месец минималната сума за прехрана на един човек е 430 лв. и то при положение, че яде домашно приготвена храна, а не готова от топлите витрини във веригите за хранителни стоки.

Ако човек на минимална заплата даде 430 лв. на месец за храна, няма да му останат пари да плати сметките си за ток, вода и парно. Отделно са останалите жизнено необходими разходи като например за лекарства, транспорт, дрехи и телефон.

Затова хората с по-ниски доходи се изхранват предимно с хляб и тестени изделия, ориз, боб и леща, а се лишават от плодове и зеленчуци. Данните на НСИ показват, че през последните месеци има спад на продажбите на храни. Хората просто отказват да купуват определени храни на високите цени и се лишават от тях.

В Полша необходимите пари за прехрана на един човек са значително по-малко отколкото у нас. Във Варшава за храна на човек на месец са нужни 187 евро, а в София са необходими 220 евро. И то при положение, че заплатите във Варшава са доста по-високи.

В Лондон е достатъчно един да работи

Две заплати не стигат за 4-членно семейство

Разходите са близки до тези в Полша

Две средни заплати в София не са достатъчни за живота на 4-членно семейство. За родители с две деца на месец са необходими 2082 евро за нормален живот, а средната заплата след плащане на данъци и осигуровки е 964 евро, показват данни на сайта numbeo.com. Оказва се, че в столицата ни дори двамата родители да получават средни заплати, парите им не стигат да отглеждат две деца и да се хранят и обличат нормално. Като изчисленията са при положение, че семейството има собствено жилище и не плаща наем.

В същото време в Берлин и Лондон е достатъчно един от съпрузите да получава средна за града заплата, за да може семейството да живее нормално. В Берлин средната заплата след данъци и осигуровки е 2989 евро, а за издръжката на 4-членно семейство са необходими 1,08 средни заплати. Подобна е ситуацията и в Лондон. Там средната заплата след налози е 3390 евро, а за 4-членно семейство са необходими 1,07 заплати. Така при двама работещи съпрузи в Берлин и Лондон семействата с две деца имат пари за живот без лишения и за плащане на наем. Докато в България дори и двамата съпрузи да работят на средна заплата, трябва да се лишават от храна, да стоят на студено, да не ходят на ресторант и кино, за да могат да си платят наема.

Необходимите пари за издръжка на 4-членно семейство в София са близки до тези във Варшава, където са необходими 2067 евро на месец. Но заплатите във Варшава са значително по-високи. Затова съпрузи във Варшава спокойно може да отглеждат две деца и в края на месеца да им остане малка сума.