Начало » Новини » Крими » Шестима задържани в гетата в сливенско при операция за купуване на гласове

Шестима задържани в гетата в сливенско при операция за купуване на гласове

1 24 scaled

Шестима са задържани в последното денонощие при специализирана полицейска операция за купуване на гласове в сливенското гето кв. „Надежда“ и новозагорското кв. „Шести“.

Операцията продължава на територията на цялата област, като в Нова Загора са задържани трима, съобщи комисар Димитър Кикьов, началник отдел „Охранителна полиция“ в Областна дирекция на МВР Сливен.

Комисарят се намираше на адрес на ул. „Спартак“, където се извършват оперативни действия по получен сигнал.

2-20

Там са открити списъци с имена, с посочени трицифрени суми срещу всяко име, както и голяма, петцифрена сума пари. Така, че е възможно още днес броят на задържаните да се увеличи. Има и задържани за извършени кражби, обявено за издирване лице за извършени множество престъпления, както и водач, отказал да изпълни полицейско разпореждане за изследване за употреба на алкохол и наркотици. Полицейската операция ще продължи до края на изборния ден и ще бъдат отработени всички получени сигнали, увери комисар Кикьов.

Към момента в Областната дирекция на МВР има образувани пет досъдебни производства за купуване на гласове. По още шест сигнала работата продължава.

На въпрос на „Звънар“ дали се провеждат акции и в сливенските села, където се забелязва увеличение на гласовете за определени партии, комисар Кикьов отговори така:

„Акции се провеждат навсякъде. Направен е анализ на всички рискови секции, където във времето е имало драстична промяна на вота. Не се забелязват някакви съществени проблеми. В момента се извършват проверки и по Закона за гражданската регистрация. В няколко села в област Сливен има над 40-50 регистрирани в кратък срок, на които се извършва проверка.

Сливенската полиция очаква официално разписана процедура за действия, ако по време на изборите се получат заплахи, подобни на тези в училищата.

„Изборните места се поемат за полицейска охрана много рано. Трябва сигналът наистина да е действителен, да се намери нещо и единствено тогава може да се наложи за кратко да се спре изборния процес, но не и да се преустанови. Секциите ще бъдат затворени в изключителни случаи.

Днес в училищата е спокойно. При първия сигнал бе взето съвместно решение с Регионалното управление на образованието за преустановяване на учебния процес. В последствие бе проведена среща с директорите на училища и зам. областния управител. Разяснихме на директорите на училищата процедурата, по която действаме. При получено злоумишлено обаждане ние сме длъжни да извършим проверка. След нея съставяме констативен протокол и оттам нататък ръководителят на институцията решава дали да продължи дейността или да бъде преустановена“, коментира още комисар Кикьов.

В квартал „Надежда“ има изградено КПП, на което не се проверява всеки влизащ или излизащ, а се извършват проверки само по подозрение.

3-15

В общините Котел, Нова Загора и Твърдица също има по едно КПП. В квартал „Надежда“, както и на други места в област Сливен, има присъствие на жандармерия.

4-9

С охраната на изборите от събота са ангажирани над 500 полицаи в областта, а в община Сливен 263-ма.