Начало » Коментари » Ще се случи ли ???

Ще се случи ли ???

Blago Petrov

автор: Благо Петров

Предлагаме на читателите на „Звънар“ един коментар, който е особено актуален, поради все по-често заявяване на сръбски претенции и ескалиращата антибългарска истерия в Северна Македония и Западните покрайнини.

Присъстваме на заключителните етапи от сръбската операция по ,,откъртването на поредният камък“ от българското землище и присъединяването му към Сърбия. Справка ,,Начертанието“ на Илия Гарашанин.

След асимилирането на моравските българи (започнало още след 1829 г.) в Нишко и Пиротско след 1878 г. – почти без съпротива от българската държава, минават по реда си и Западните покрайнини (със 120 000 българи през 1919 г., а в наше време по-малко от 19 000), дойде реда и на дълго лелеяната мечта на Стоян Новакович и цялата сръбска политическа класа – Македония!

Макар и македонските българи да се съпротивляваха героично почти 100 г., най-накрая ще бъдат принудени да отстъпят пред нестихващия сръбски напор.

Милионите инвестирани от сръбската ДЪРЖАВА, в купуването на души и в сръбската въоръжена пропаганда, дадоха своя резултат. От 700 сърби в края на 19 в. и началото на 20 в., сега в Северна Македония са 30 000 и огромен брой сърбомани.

Смачкването на българската съпротива е толкова страшно, че и сега в 21 в. и над 30 г.,уж самостоятелен живот на Македония, страхът от сръбските служби е вцепеняващ. Зад гърба на т.н. ,,македонски политичари“, наднича и ги държи за гушите грозният великосръбски шовинизъм, потупван по рамото от старият съюзник – гръцката омраза към българите. А на огъня разпалван от тях (кавгата между българи и българи – едните вече ,,македонци), се греят вкупом всички ОТРЪФАЛИ парчета от България (1913-1919), под благосклонния поглед на Русия.

И защо не ?

Какво успя да направи Българската държава за своите в Северна Добруджа? , за Нишко и Пиротско ? ( Моравско вече отдавна е било смляно)…

След 1944 за Македония и Западните покрайнини ???

Оставени бяха да се борят сами както могат.

Преди това още през 1934 г. разтуриха и ВМРО и ВЪРТОП – последните защитници на българите останали извън границите на България.

Но истинският крах дойде след 1944 г.! Обратния подбор заработи с пълна сила, подпомаган и дирижиран активно от ,,братския СССР„, както и от службите на съседните държави. Политическото невежество и некадърност се ширеха от горе до долу и обратно (пример: Добри Терпешев). И още много,, високо ПОСТАВЕНИ другари“, активно помагаха България и най – вече българите останали извън границите на България да бъдат смазани. Резултатът от този обратен подбор, продължаващ и сега, е явен за всички.

Най-бързо изчезващата нация в света сме ние ….

Естествено след ,,промените“ другарите не изпуснаха контрола. Всички които можеха да се опитат да възстановят държавността бяха избутани и отстранени от участие в политическия живот. (пример: Илия Минев). Всички, които само намекваха за защита на българския национален интерес, биваха отстранявани безапелационно. И на тяхно място инсталираха свои марионетки, в КУХИТЕ вече, уж патриотично звучащи имена на партии и организации. За нашите въздушни ,,демократи“ беше и е нормално да има френски, немски, руски, сръбски, гръцки и всякакъв национализъм, но не и български. Това си е престъпление още от 1944 г. и наследниците твърдо следват заветите на своите роднини предшественици. Нали помните ,,националиЗЪМЪТ е най-големият враг на комуниЗЪМЪТ „, а сега вече и на ДЕМОКРАЦИЯТА.

Въпреки, че още Иван Вазов е отбелязал, че ние сме народ без национален егоизъм, отрицанието на правото да се защитаваме и да помагаме на еднокръвните си братя, доби гротескна форма.

Още през 1934 г. Иван Михайлов в книгата си ,, Накъде вървиш Българио?“ е отбелязъл: ,,Ако българските правителства следват тази политика, ще дойде време сърбите да търсят сръбско малцинство у нас“. И да не се заблуждаваме, поглъщането на Северна Македония от Сърбия под каквато и да е форма не е краят. Няма и да мине много време и ще се активизират т.н. ,,шопска нация“, ,,торлашка нация“. Те отдавна са подготвени, защото според сръбските ,,приятели – (Б.Б.“,), до Искър се говори сръбски а от Искър до Цариград развален сръбски. А от юг ще ни подпрат с ,,помашката нация“ а от югоизток с ,,планинските турци“ по Тургут Йозал.

Ще се случи ли всичко това ??? За да се случи, сърбите ще дадат всичко от себе си. И други фактори се намесват. Албанският фактор, поведението на жителите на Македония и най- вече поведението на политиците в България. Ако не се намерят хора твърдо отстояващи интересите на българите, нищо добро не ни чака и резултата ще е плачевен за България. Тъжно е да слушаш т.н. ,,експерти“, вдъхновено да обясняват как ,,българските политици“ трябвало да се съобразяват с реалностите. Мисля, че задачата на всички истински политици по света не е само да се съобразяват единствено с реалностите, а да работят за промяна на реалностите в полза на собствения им народ.

Нима сърбите не знаеха, че река Морава, е границата между сръбското и българското племе? Или, че в Македония живеят българи? Или пък гърците , че мнозинството от населението е българско в Македония? Или турците, че в Одринско живеят българи?

Знаеха (и по-добре от мнозина българи), но работеха така, че реалностите да се променят в тяхна полза и успяха… с неизброими страдания за българския народ.

Казано е ,,Без борба няма победа“, а ние много обичаме свободата, ама някой да ни я поднесе на тепсия…

Лозунгът ,,Чуждото не искаме, нашето не даваме“ се оказа грешен. Всички около нас искаха чуждото и го получиха. А ние изгубихме и нашето…

Е, братя българи, щтракайте с пръсти, въртете гюбеци на чалга с турско- гръцко-сръбски вкус и всичко по реда си…

И не пищете, че сме най-бедни, най-изостанали, най-нещастни, най-губещи!

Щом не можем да излъчим достойни водачи, годни да обичат и работят за Отечеството така ще е…

Всеки народ заслужава съдбата си!