Начало » Новини » Култура » Юбилеен концерт на ФГ „Неранза“ към НЧ „Напредък – 2001“, Нова Загора

Юбилеен концерт на ФГ „Неранза“ към НЧ „Напредък – 2001“, Нова Загора

1 1 1 scaled

Народно читалище „Напредък – 2001“ отбеляза десетгодишен юбилей на Фолклорна група „Неранза“ с художествен ръководител Петко Танев на 21 април 2023 г. вечерта в Театър „Минко Балкански“. Сред публиката бяха Галя Захариевакмет на Община Нова Загора и Нина Генчева – заместник-кмет.

ФГ «Неранза» очарова любителите на хубавите български песни с уникалните си изпълнения още от основаването си. Велина Стайкова е нейният първи художествен ръководител, Петко Танев поема щафетата по-късно, за да продължи магията.

2-1-2

Продължават и множеството участия в местни, регионални и национални форуми, множат се и спечелените на тях отличия, звания, престижни награди и грамоти за групата и ръководителя й. Завоеванията им ги стимулират да работят с още по-голяма упоритост, любов и ентусиазъм. Днес името на ФГ „Неранза“ е пример за високи постижения при хоровото многогласово пеене при обработения фолклор – акапелно или в съпровод.

Началото на юбилейния концерт бе поставено с изпълнение на ситна българска ръченица, след която се разтвориха завесите, за да открият сцената за музикалната вечер. Тя беше огласена от красивите женски гласове в изпълнение на любими песни: „Неранза“, „Петлите пеят“, „Гюл се рони“, „Гльодай ма“, „Замръкнала е Яна“ и др.

В концерта се включи и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора с художествен ръководител доц. Дончо Донев.

3-14

Пъстрата палитра от звучни песни предизвика аплодисментите на публиката, очарована от магията на българския фолклор и изпълнителите.

Желязко Милев – председател на НЧ „Напредък – 2001“, приветства фолклорната група и каза, че „името на „Неранза“ се е превърнало в перлата на Нова Загора“ и градът ни може да се гордее с техните постижения.

За достойния си десетгодишен творчески труд юбилярите получиха поздравителни адреси от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора“.