Начало » Новини » Здравеопазване » Ядрено-магнитен резонанс по Здравна каса, но без разрешение от нея

Ядрено-магнитен резонанс по Здравна каса, но без разрешение от нея

ЯМР 4

Интервю с д-р Александър Александров, управител на „ДКЦ – Сливен“

По-лесен път до високоспециализирани изследвания договориха БЛС и НЗОК. Вече няма да се чака разрешение от Касата за плащани от нея изследвания с ядрено-магнитен резонанс.

МБАЛ „Хаджи Димитър“ и „ДКЦ – Сливен“ работят с модерен апарат за ЯМР от най-висок клас. Кабинетът по образна диагностика разполага с уникалната за Сливенска област последна софтуерна версия на световния лидер „Сименс“.

ЯМР 2

Моделът „Магнетом Семпра“ с магнитно поле от 1,5Т е нов клиничен еталон в медицинската среда, който предлага ненадмината точност на изображението, богат спектър от приложения и възможност за сканиране на всяка област от тялото при минимален шум.

Началникът на специализираните кабинети по образна диагностика д-р Дарко Недович представи подробно предимствата и високотехнологичните възможности на апарата. Статията е публикувана в сайта на МБАЛ „Хаджи Димитър“ https://mbalhd.com/новини/

За скъсения достъп на пациентите до платени от НЗОК изследвания с ЯМР разговаряме с д-р Александър Александров, управител на „ДКЦ – Сливен“.

ААл1

– Д-р Александров, в какво се състои облекчената процедура за изследване с ядрено-магнитен резонанс?

– Състои се в това, че вече не е необходимо лекарите специалисти да изпращат до РЗОК обосновано писмо за необходимост от изследване с ЯМР. До този момент комисия разглеждаше всички искания веднъж седмично и даваше писмено становище. Тази процедура забавяше изследването и при нужда от спешна диагностика много пациенти се принуждаваха да плащат изследването сами. Сега отпада етапът за разрешение от Касата. Специалист от извънболничната помощ издава направление за изследване с ЯМР и пациентът отива с документа в кабинета за образна диагностика, без да чака комисия.

– Появиха се публикации, че направлението за ЯМР се издава от личния лекар…

– Общопрактикуващ или личен лекар и лекар специалист от извънболничната помощ са различни понятия. Личният лекар дава направление за лекар специалист, койтопреценява необходимостта от изследване с ЯМР и само той може да даде направление.С него пациентът може да направи изследване по Здравна каса в цялата страна във всяколечебно заведение, което разполага с необходимия апарат.

– Ако НЗОК не контролира тези скъпи изследвания, няма ли много бързо да се изчерпят определените средства за тях?

– Лекарите специалисти имат определен от Касата лимит за направления, изчислен на база последно тримесечие на миналата година. След като медиците го изчерпят, управителите на лечебните заведения могат да поискат допълнителни средства и Касата решава дали да ги отпусне.

– При какви случаи най-често се използва магнитната томография в „ДКЦ – Сливен“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“?

– Преобладаватизследвания на глава и на всички отдели от гръбначния стълб, на ставите – колянна, раменна, лакетна, тазобедрена, често на простата и матка. Поради големия интерес се налага предварително определяне на час, затова е обявен специален телефон за информация и записване 0879474371. На този номер може да се обади и лекарят специалист, който издава направлението за ЯМР. За него е много важна обратната връзка със специалиста по образна диагностика. Двамата да обсъдят изследването, а не само да се разнасят документи през пациента.

– Разполагате ли със специалисти по образна диагностика, които са на ниво да работят с класния апарат за ЯМР?

– Томографските изследвания се разчитат от началника на отделението д-р Дарко Недович и д-р Надежда Терзийска, дипломирани лекари специалисти по образна диагностика, запознати отлично с модерната апаратура. В максимално кратък срок пациентът получава изображенията от изследването в електронен вид на диск, а разчетените резултати са на хартиен носител. Няма пречка с тези документи пациентът да се консултира и с друг специалист, в друга болница.