Начало » Коментари » 107 лева на час ще получават общинските съветници в Сливен

107 лева на час ще получават общинските съветници в Сливен

IMG 20240215 102850

На днешното заседание на Общински съвет Сливен с 33 гласа ЗА, 3 ПРОТИВ и 3 ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ общинските съветници си гласуваха 1500 лева месечна нетна заплата за участие в заседание на Общинския съвет и заседания на постоянните му комисии (без да се уточнява броя им). Това е повече от двойно увеличение на досегашните им заплати. Гласувано бе още зам. председателите на съвета да получават 1800 лева нетна заплата, а председателят на Общинския съвет – 65 % от заплатата на кмета, която не е променяна вече няколко мандата. Тези заплати влизат в сила със задна дата – 1 януари. Едно отсъствие от заседание на комисия ще приспада 100 лева от заплатата, а отсъствие от сесия – 500 лева. Това означава и при отсъствие цял месец – хиляда лева гарантирани!

Преди гласуването „Звънар” зададе въпроси по темата на кмета Стефан Радев. Ето отговорите:

За сравнение шеф на отдел в общинската администрация получава 1300 – 1700 лева, а селските кметове, които ако са съвестни, са на разположение всеки ден – от 1100 – 1 700 лева, според Радев.

Простата сметка:

Заседание на Общинския съвет се провежда веднъж месечно и продължава средно 2 часа (историята помни и заседания под час и даже от 20 минути продължителност). Заседание на постоянна комисия – да речем по два часа 3 пъти месечно (не е сигурно) и да отпуснем по 6 часа самоподготовка на съветник, което е проява на краен оптимизъм. Получават се 14 часа месечна заетост. Това прави заплащане от 107 лева на час. Дай Боже всекиму…

И още веднъж за сравнение: след „избухването” на демокрацията у нас в Общинските съвети няколко мандата нямаше никакво заплащане до промяната на Закона. Така е било и след Освобождението и в началото на миналия век, когато много от градските първенци (апропо много по-малко на брой) са били и големи дарители.

И …да, всичко това е законно, а дали е морално – да решават избирателите, ако въобще ги интересува…

Доброслав Иванов