Начало » Будители » 120 години от гибелта на Гоце Делчев

120 години от гибелта на Гоце Делчев

New Phototastic Collage scaled

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин, припомня в профила си в социалната мрежа бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов.https://www.facebook.com/Slavcho.St.Atanasov

В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, воеводите попадат на засада в село Баница, Сярско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от обкръжението, но опитът му пропада. В битката загиват той и Димитър Гущанов, докато останалите успяват да избягат.

Гоце Делчев е един от най-светлите герои на българското Освобождение. Личност, надскочила многократно епохата си. В онези сурови и тежки времена, Гоце блести с човеколюбие, доброта, мъдрост и безкрайна любов и отдаденост към Отечеството и Свободата му. Хората от поробените Македония и Тракия с право го наричат Апостол. Заради благия си характер, сред народа е известен и като Херувима, въпреки че ръководи една сурова и безмилостна организация, която е пример за дисциплина и справедливост. Поробените все още българи му се доверяват до такава степен, че се обръщат към него да решава всичките им спорове, загърбвайки османските съдилища.

Гоце загива само на 31 години, но с житейския си пример е достоен да се доближи до Апостола Васил Левски. Той е обединяваща и сплотяваща фигура с изключителна историческа прозорливост.

Времето никога няма да покрие със забрава личността и делото му.

Поклон пред един от великите синове на Майка България!