Начало » Новини » Общество » 13 хиляди дръвчета даряват за засаждане в Сливен

13 хиляди дръвчета даряват за засаждане в Сливен

1212121212

На 22 януари (неделя) на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъдат дарени 13 хиляди дръвчета за засаждане по инициатива на Гората.БГ. Според организаторите това са плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Сливен и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Събитието е с начало 14 ч. Ще подаряваме плодни – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), орехи, както и липи, дъбове, явори, люляци, златен дъжд, акация, шестил (норвежки клен), и др., казват организаторите. Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират. Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Ще може да получите по колкото искате дръвчета – 10, 20 или колкото можете да засадите. Организаторите молят да си носите използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата и ще запазите дръвчетата.

Организаторите ви вменяват следните условия:

С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:
1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвечета директно в нашата група: Гората.бг – група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.