Начало » Новини » 140 години от своето създаване отбеляза гимназията по текстил „Добри Желязков“ в Сливен

140 години от своето създаване отбеляза гимназията по текстил „Добри Желязков“ в Сливен

IMG 20230509 180934 scaled

140 години от създаването на Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ Сливен бяха отбелязани с тържествен концерт в Драматичен театър „Стефан Киров“. По повод бележитата годишнина кметът Стефан Радев връчи Плакет на Община Сливен на директора на училището Даниела Караманова.

2-14

В обръщение към присъстващите – бивши и настоящи учители и ученици, както и много гости, кметът изрази благодарност към колективите за усилията, които полагат за развитието на гимназията през годините.

„Днес е особено важен ден не само за Професионалната гимназия по текстил и облекло, но и за нашия град. Благодарение на патрона на вашето училище Добри Желязков и неговата предприемчивост, Сливен се превръща в люлката на българската текстилна промишленост. Днес отбелязваме 140 години от създаването на училище, през което са преминали десетки преподаватели-специалисти, давали солидна подготовка и знания на хиляди ученици. В своята дългогодишна история училището придобива много опит, създава подходяща среда за обучение и практика, като заема достойно място в развитието на текстилната промишленост в България със своите подготвени кадри“, каза кметът. Той отправи пожелания към екипа и възпитаниците на гимназията да продължават с надграждането на постигнатото, успешно да съчетават традиционните с модерните текстилни специалности и пожелава много успехи, вдъхновение и мотивация занапред.

От своя страна директорът на най-старото училище по текстил в България – Даниела Караманова, благодари на кмета и Общината за подкрепата и поздрави своите колеги с празника:

„Вече 140 години нашата гимназия пази онзи съзидателен порив на всички личности, които са вложили енергия, младостта си, любовта си, за да превърнат училището в синоним на дом, който събира в едно мъдростта, опита и приятелството“, каза тя.

Сред гостите на празника бяха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-областният управител Антоний Андонов, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, началникът на Регионалното управление по образование Кристиана Добрева и др.

Приветствия и поздравителни адреси отправиха представители на институции, партньори и приятели на Професионалната гимназия по текстил „Добри Желязков“-Сливен.