Начало » Новини » Общество » 140 години от създаването на първото текстилно училище на Балканите

140 години от създаването на първото текстилно училище на Балканите

00

Първото текстилно училище на Балканите чества днес 140-тата си годишнина, съобщиха от Професионалната гимназия по текстил и облекло (ПГТО) „Добри Желязков“. Празникът бе отбелязан с тържествен педагогически съвет, на който гимназията събра учители, директори, непедагогически специалисти, отдали своята младост, труд, надежди, посветили най-хубавите си години на текстилното училище, каза за БТА директорът на учебното заведение Даниела Караманова. https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-sliven/428367-parvoto-tekstilno-uchilishte-na-balkanite-otbelyazva-dnes-140-godishnina?fbclid=IwAR2e26a3Zknzt6Odqh0MS2oUxdmAlGwzwA_yvXLRox56A5m5Fuf88vedul4

Ученици на гимназията представиха театрално представление по разказ на Йордан Йовков „Албена“.

Празничната седмица започна на 20 март, когато в училищния двор тържествено бе засадено Дърво на поколенията, което символизира приемствеността и традициите, но също така отправя и послание за бъдещето. Представителни групи от всички класове поднесоха цветя на места в Сливен, свързани с живота и паметта на патрона на гимназията Добри Желязков. На 21 март бяха наградени изявени ученици.

Преди 140 години в Сливен е поставено началото на професионалното образование в България с първите образователни курсове по вапцарство и тъкарство. Приемник и продължител на тази традиция е Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков” в Сливен.

В момента училището е единственото в региона, което подготвя кадри за текстилната индустрия. В сливенската професионална гимназия се обучават над 360 ученици от над 20 населени места по специалностите „Моден дизайн“, „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Компютърно проектиране и десениране на тъкани или плетени площни изделия“, „Предачно производство“, „Тъкачно производство“, „Плетачно производство“, „Апретурно, багрилно и печатно производство“. Няколко от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в текстилни специалности, които са защитени – тъкачество, предачество, плетачество, апретура и багрене. Гимназията си сътрудничи тясно с италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио.