Начало » Новини » Политика » 300 хиляди отиват за охрана на неработещата пречиствателна станция

300 хиляди отиват за охрана на неработещата пречиствателна станция

pre4istvatelna

Всяка година за охрана на все още неработещата пречиствателна станция на Сливен се дават 300 хиляди лева. Това става ясно от запис, получен на редакционната поща на „Звънар“.

Той най-вероятно е от вчерашното заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Говори народният представител Виолета Комитова:

„Не искам партия ГЕРБ да се обижда. Пречиствателна станция Сливен мисля, че е правена 2009 г. Нито знам кой е бил министър, нито кой я е поръчвал. Но досега, до 2021 г. пречиствателната станция не е предадена на ВиК Сливен за ползване, а МРРБ всяка година подписва договор с охранителна фирма за 250 – 300 хиляди лева годишно, за да се пази станцията, защото може да се разграби оборудването, което е за 30 милиона. Аз направих опит тази пречиствателна станция да я предадем на ВиК Сливен. Тя е направена, за да се ползва, но тя няма необходимите документи, за да получи акт 16 и продължаваме да я пазим без да я ползваме“, изтъква Комитова.

През годините след строежа в съоръженията на пречиствателната станция пораснаха дървета. Към момента ВиК изпълнява поредния воден проект в Сливен и подвеждащ и отвеждащ водопровод. По информация на „Звънар“ наетите от охранителната фирма получават заплатите си чак след 4-5 месеца, през останалото време някакви аванси. Обикновено наемат пенсионери.