Начало » Новини » 4 лентов път Сливен – Ямбол и индустриална зона – местните приоритети

4 лентов път Сливен – Ямбол и индустриална зона – местните приоритети

IMG 20230117 100059

Няколко по-големи местни приоритети до края на третия програмен период 2027 г., сред които изграждане на 4 лентов път Сливен – Ямбол и индустриална зона „Източна Тракия“, бяха очертани на първата местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. Регионалната конференция се проведе в националния пресклуб на БТА в Сливен.

Зам. кметът на община Сливен Стоян Марков съобщи, че в сред бъдещите проекти все още стои на дневен ред изграждането на автомобилна писта в м. „Рамануша“.

За периода 2014- 2016 г. община Сливен има сключени над 30 договора, основно финансирани с безвъзмездни средства от различните оперативни програми, като общата стойност на договорите е за около 62 милиона лева, информира Стоян Марков. Той обясни, че голяма част от тях общината е изпълнила и много малка част остава да изпълни до края на тази година.

„Тук не са включени всички останали проекти, които са финансирани с договори от програми като Швейцарската програма за развитие, по Норвежкия механизъм за сътрудничество, Фонда на фондовете, програмата „Красива България“ и др. С тях сумата на общите договори и финансирани проекти надвишава 70 милиона лева“, изтъкна заместник-кметът.

„За съжаление, Област Сливен не е сред отличниците в усвояването на средства по Кохезионния фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Региони в растеж“, заяви на конференцията областният управител Минчо Афузов. Привлечените средства в Област Сливен за програмния период 2014 – 2020 г. са 38 995 000 лева“, посочи още той.

IMG 20230117 100110

Минчо Афузов припомни, че при скорошно гостуване на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев в областта са били представени някои от новите възможности за финансиране, както и справка за финансираните проекти в областта по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност.

„За периода 2014 – 2020 г. те са 92 на брой, за над 36 000 000 лева. Основните подкрепени сектори са: производство на машини и оборудване; производство на метални изделия без машинно оборудване; производство на мебели. По процедурата за енергийна ефективност на малките и средни предприятия са сключени 21 договора за близо 2 000 000 лева, а по мярката за преодоляване не последиците от COVID-19 са сключени 511 договора, на обща стойност над 11 000 000 лева“, подчерта още той.

Близо 290 млн. и 500 хил. лева е общият размер на привлеченото в област Сливен европейско финансиране за периода 2014 – 2020 г. Това заяви управителят на Областен информационен център (ОИЦ) – Сливен Весела Омайникова.

Средствата са от сключените общо 698 договора по различните оперативни програми. Най-много е ресурсът по „Околна среда“ – 131 млн. лева за мащабен ВиК проект. На второ място по размер на привлечено финансиране са проектите по „Иновации и конкурентоспособност“ – 67,2 млн. лева. Реално използваният от тях ресурс за инвестиционни проекти е 55 млн. лева, а 11,6 млн. лева са използвани от фирмите за преодоляване на икономическите последствия за бизнеса от COVID-19. На трето място е ресурсът по Оперативна програма „Региони в растеж“ – 38,9млн. лева. По тази програма финансовият ресурс беше предварително зададен и имаме изпълнени проекти само в две общини – Сливен и Нова Загора, каза Омайникова.

Община Нова Загора бе една сред първите с одобрени проекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност по Оперативната програма (ОП) „Региони в растеж“ за периода 2014 – 2020 г. Това каза на конференцията заместник-кметът Нина Генчева.

IMG 20230117 100124

По думите ѝ по програмата е получено безвъзмездно финансиране в размер на 5,3 млн. лева. С част от средствата са санирани десет многофамилни жилищни блока. Сред обновените обществени сгради са тези на противопожарната служба, на полицията, на училище „Иван Вазов“ в Нова Загора. Всички проекти са изпълнени в срок и успешно, посочи Нина Генчева.

„Само по Програма „Топъл обяд“ общите средства, които до момента сме защитили, са около 15 млн. лева. Смея да кажа, че това е най-големият подобен проект в България“. Това заяви заместник-кметът на Котел Румен Стоилов. Потребители на услугата „Топъл обяд“ са над 2000 души.

Румен Стоилов подчерта, че общината получава европейско финансиране основно по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), през Социалния фонд и други инструменти на европейските фондове.

По ПРСР от 2014 г. до момента сме кандидатствали с проекти за над 19 млн. лева. Към момента имаме одобрени проекти за над 11,5 млн. лева, отчете заместник-кметът.

Като примери за сериозни проекти той даде: Цялостната реконструкция на ВиК мрежата в селата Тича и Нейково: Довеждащ водопровод за село Тича; Реконструкция на четири улици в Котел; Ремонт на гимназията в Котел; Подобряване на енергийната ефективност на общинските сгради.