Начало » Новини » Култура » 88 години от рождението на Дамян Дамянов

88 години от рождението на Дамян Дамянов

plo4a D.Damqnov

88 години от рождението на обичания от поколения българи поет Дамян Дамянов чества днес Профилираната хуманитарна гимназия в Сливен. Училището носи името на големия български лирик, роден в Града под Сините камъни и отбелязва патронния си празник.

На паметната плоча на къщата, където е живял Дамянов от 1935 г. до 1953 г., на пл. „Васил Левски“, директорът на гимназията Дияна Костадинова, ученици, учители и граждани поднесоха цветя на почит, съобщиха от общинския пресцентър.

1-3

Специални гости бяха кметът Стефан Радев, съпругата на Дамянов – поетесата Надеждата Захариева,

2-1

зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова и председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет-Сливен Лидия Димитрова.

Съпругата на покойния поет сподели интересни случки и истории от живота му, впечатления и спомени от родния му Сливен, част от които намират израз в негови творби. Първото му стихотворение е отпечатано през 1949 т. във в. „Сливенско дело“.

От своя страна кметът Радев отбеляза, че Дамянов завинаги ще остане знаково име в историята на града и видните сливенски граждани. Той приветства инициативата на гимназията, която всяка година отбелязва рождението на поета с редица събития.

„Бъдете горди, че гимназията ви носи името на големия български поет, който остави богато наследство на нас и идните поколения“, заяви още Стефан Радев. От години Община Сливен, в партньорство с българско издателство, организира Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“.

Днешната празнична програма на гимназията продължава с рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово“ и ще завърши с награждаване на победителите в конкурсите, посветени на 88-ата годишнина от рождението на лирика.

Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ развива многообразна училищна и извънучилищна дейност, в която се включват ученици, учители, родители и граждани. През 2022 г. тя отбеляза 25-годишен юбилей. През настоящата учебна година в нея се обучават 230 ученици в 9 паралелки – 5 профилирани и 4 професионални.