днес
Начало » Новини » VII Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

VII Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

1 4

Седмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим ще се състои в дните 28-30 юли 2023 г. в живописния котленски парк „Изворите“. Той се провежда всяка година под патронажа на кмета на Община Котел – г-н Коста Каранашев и в него участие вземат представители на всички етноси, живеещи в община Котел, множество танцови и вокални формации, занаятчии от цяла България, популярни звезди и други.

От 2022 г. фестивала е достъпен за участие и на чуждестранни представители, а първи с изява бяха представителите на Южна Корея. Тази година също се очакват много интересни гости и състави от цялата страна и чужбина. Кои са те, ще стане ясно през месец юни, когато ще бъде оповестена подробната фестивална програма.

Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килим съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани Котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

Основната идея на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло.

Жителите и гостите на града могат да се потопят в импровизираните „Села на етносите“, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите различни ритуали, традиции и обичаи. Провежда се и занаятчийски базар.

Този фестивал е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които заедно показват какво могат да правят, какви традиции имат и какво наследство ще оставят на поколенията.