Начало » Регионални » Висок интерес към санирането в Нова Загора

Висок интерес към санирането в Нова Загора

Galya Zaharieva scaled

Сдруженията на етажната собственост в Нова Загора проявиха висок интерес към националната програма за санирането, сподели пред „Звънар“ кметът на общината Галя Захариева.

„Преди няколко години, когато беше отворена предишната национална програма и след това по Оперативната програма за енергийна ефективност, можехме да санираме и жилищни и обществени сгради. Тогава общината активно се включи в този процес. Може би най-трудната част беше да убедим първите представители на етажната собственост да се включат в тази програма, тогава още неизвестна, неясна, имаше повече страхове. За наша радост голяма част от хората успяха да се обединят, да направят тези сдружения. През всичките тези години, в които се работи по тази програма, ние имаме вече 13 сгради – санирани, реновирани“, припомни Захариева.

Тя увери, че хората са много доволни и често коментират положителните резултати за техните сгради.

IMG 20230208 114442

„Може би затова, сега в поредната серия, когато започваме да набираме проекти и документите на жилищните сгради, които сега ще се включват, интересът е изключително голям. Надявам се и да има достатъчно ресурс и да успеем да задоволим желанията на повече наши съграждани“, заяви кметът на Нова Загора.

В града вече са обновени няколко обществени сгради. Сред тях са сградата на полицията, на пожарната

IMG 20230208 114220

IMG 20230208 120033

и сградата на училище „Иван Вазов“ Начален етап.

„Това беше голям плюс, защото това са изключително важни институции на територията на общината. Сградите им не бяха ремонтирани с години. Първо вида им е съвсем различен и второ в пожарната и полицията има по-добри условия за работа. Радвам се, че екипът, който работи по изработването и организацията на европейските проекти в общината се справя прекрасно с всички тези придобивки за нашите граждани“, заключи Захариева.