Начало » От мрежата » „Войната на буквите“ отприщи нова вълна негативни коментари

„Войната на буквите“ отприщи нова вълна негативни коментари

voinatanabukvite

Още не е отшумял дебата около филмаБотев“, продуциран от БНТ и мрежата закипя от нова вълна негативни коментари. Този път по повод снощната премиера на сериала „Войната на буквите“ пак по БНТ. Факт – известно недоумение будят диалозите и лексика от 21 век в сериала, да не говорим за странно пресъздадения образ на цар Симеон Велики, но ето само част от коментарите в социалната мрежа:

Стефан Стефанов: „Бали слама през 9-ти век. Де.а некадърниците, затрихте ни историята!!!“

Проф. Сава Василев: „Рядка форма на филмов идиотизъм по националната телевизия, не че съм изненадан, но самият факт, че може да има нормален човек, който е започнал да снима подобен автор… За излъчването и поръчването дума да няма. Ама чак такова бездарие, включително и актьорско от страна на уж утвърдени актьори… Боже, какво безвкусие, за история и мислене въобще и дума да няма – все пак „изчезнете“ и „ако обичаш“ вече ме тушираха в самото начало – в речника на великия Симеон. Защо, защо няма кой да върне онова благородно средновековно наказание – бой с пръчки на гол задник. Сигурен съм, че последното ще привлече и зарадва много повече сеирджии!… Сетих се какво ще върви за музикален фон – една мазна чалгия. Не зная какво ще излезе до края, но започна поредното падение на прехваленото бг кино – ако не знаете, Симеон е използвал повелителното „изчезнете“ към синовете си, после към жената, седнала на престола му, се обръща със „ако обичаш“ – „стани от там ако обичаш“. Ега ти галантния владетел… Първото ме сеща, че се гъбаркахме като студенти с изпита по старобългарски точно така – изчезнон, изчезнеши – в смисъл как се изпарявахме от страх и т.н. Но това „АКО ОБИЧАШ“ от устата на великия Симено ме уби. Не съм чел романа и мисля, че никога няма да го прочета. Едва се сдържам да не епитирам авторката, макар преди много години някой да ме излъга да отпечатаме нещо от нея. Тя дълго се мота по телевизиите, май и в разни риалитата – само и само да се говори за нея, но си е въз…чка. Който ѝ се е вързал на акъла… за потеклото и дума не отварям. Мъка, мъка, голяма мъка, повече от тази на Гунчо и Моканина… Рецитират като в селски театър. Боже, прости им! Че и Деян Донков хич не си е на мястото. “

Гл. ас. Николай Хрисимов: „Достигнахме нивото на чешките приказки, нивото на реквизит на стахотните чешки тв-приказки. Не съм чел романа, но ако го следват поне на 50%, а другите да са фантазия, трябваше да се досетят, че в изворите цар Симеон има поне още двама (по-големи) сина, а тяхната съдба е много по-интересна от на тия двамата. “

Слави Георгиев: „Поредната боза на българския филмов небосклон. Лош актьорски подбор, слаба актьорска игра, отвратителни реплики, характерни за 21в. Някои от актьорите, са абонати за какъвто и да е сериал. По никакъв начин не е пресъздаден духа на времето. Симеон представен като истерик, оставам на страна, че в 927 г. гони 70-така и няма как да подскача като младо пиле. Царицата зла и вероятно еблива (с брат си, много тъпо взаимстване от Гейм ъф троунс). Синовете на Симеон са 4 (+2 неизвестни момчета или момичета). Глаголицата е представена като забранена азбука, а тя не е, действа си свободно и паралелно с кирилицата. Боилския съвет, някви страхливи младоци. Двора, изцяло взаимстван от англо-френските средновековни филми, мишената беше ултра смешна. Царската маса за хранене, директно извадена от преоценени мебели на „Виденов“. Предполагам, че Кошлука е направил услуга на внучката на Гриша Филипов, да филмира по нейния сценарий, който се очертава отвратително слаб. Като искат да правят филм за Симеон, да бяха направили конкурс, тук очевидно е услуга. Среден 3 за 1 епизод.“

Вторият епизод от сериала БНТ ще излъчи в неделя от 21 ч., а ето какво пише в анотацията за сериала в страницата на телевизията:

Творчески екип:

Продуцент – Българска национална телевизия (БНТ)
Изпълнителен продуцент – Габриел Георгиев
Сценаристи – Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов
Режисьори – Зоран Петровски и Виктор Чучков
Оператор – Борис Славков
Сценограф – Аксел Николе
Художник по костюмите – Марта Миронска
Композитор – Виктор Стоянов

Актьорски състав:

Царица Мариам – Теодора Духовникова
Кавхан Сурсувул – Захари Бахаров
Цар Симеон – Деян Донков
Княз Баян – Даниел Върбанов
Княз Петър – Ненчо Костов
Принцеса Мария – Климентина Фърцова
Император Лакапин – Валентин Танев

Историческата драма ни пренася в Х век. Най-могъщата държава в Европа – България, е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики (Деян Донков) и месеците след смъртта му. Най-малкият му син – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол.

Българското могъщество е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко ключови персонажи, чиито действия са способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

2-серийният телевизионен филм „Войната на буквите“ e базиран на едноименния роман на писателката Людмила Филипова.