Начало » Регионални » До 25 сгради може да бъдат санирани в Сливен?

До 25 сгради може да бъдат санирани в Сливен?

326161384 3452682375002670 2187959518886650544 n

54 заявления на сдружения от Сливен бяха подадени към 13 ч. по програмата за общинско подпомагане на енергийното обследване и паспортизация на сградите, които ще могат да кандидатстват за саниране по националната програма. Около 2 часа продължи процеса на приемането на заявленията на хората, които чакаха пред общината, каза пред журналисти кметът на Община Сливен Стефан Радев.

Видео от първата част на брифинга:

Още от вчера и тази сутрин пред Центъра за комплексно обслужване на граждани се извиха опашки от представители на сдруженията за санирането.

Кметът предупреди гражданите да се останат с погрешни впечатления, защото националната програма има ограничен бюджет – 1 милиард лева за първата мярка, по която се кандидатства до края на май. Има въведени тавани за отделните общини и за Сливен този таван е 30 милиона лева. Обаче събрани тези тавани дават 3 милиарда – сума три пъти по-голяма от бюджета на програмата. Очакваните резултати средно за страната ще бъдат три пъти по-ниски от таваните. Около 10 милиона за Сливен означава саниране на 7-8 блока. Нашата цел е да повишим конкурентноспособността си и да имаме шанс повече да се доближим до тавана, което означава саниране на 20 – 25 сгради в града, каза Радев пред журналисти. Поне около 30 от подалите заявления сдружения със сигурност няма да могат да се включат в програмата, но те вече ще разполагат с обследвания и паспорти за следващи периоди на програмата и ще ги имат и при отложената засега задължителна паспортизация на сградите.

Видео от втората част на брифинга:

Както вече съобщихме, кметът ще предложи на предстоящата в четвъртък сесия на Общинския съвет да се отпуснат още средства, освен вече гласуваните 300 000 лева. Предложената сума ще бъде поне три пъти повече от сегашната“, каза кметът.

Средствата, които отпуска Общината, са предвидена за частично финансиране на обследванията на жилищните блокове, които ще кандидатстват по програмата за саниране.

Заявления за общинската помощ се приемат до петък.

Звук от брифинга на кмета можете да прослушате тук: