Начало » Завана » Задава ли се водна криза?

Задава ли се водна криза?

izvor kam4iia scaled

снимка: изворът на р. Луда Камчия в м. Вратник

За драстично намаляване на обема на язовир „Асеновец“ до под 13 млн. м3 вода от общ обем 28 милиона кубика, е съобщил пред Sliveninfo инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК-Сливен. Тази сутрин той не си вдигна телефона, а след това го изключи.

„В Сливен трябва да има молитва за дъжд още този месец“, е цитиран Рашев. Подобни похвати няма да са първица за управлението на сливенското ВиК, което през април 2019 г. организира молебен за дъжд и извика журналисти на язовира, който иначе се охранява от ДАНС. Десетина години преди това също е имало там молебен. Ако християнските молитви не помагат, не е зле водното дружество да прибегне и до езическите магически практики на предците ни с обредите Пеперуда и Герман 🙂

Без да изпадаме в конспиративни крайности и да цитираме Петричката врачка и сами забелязваме намалението на водата в Сливенския Балкан. Така например преди 2 лета пресъхна историческият извор Кушбунар, а дебитът на прословутата Драгиева чешма отдавна е силно спаднал. Котел от години е на режим на водата, а през октомври м. г. Омуртаг обяви частично бедствено положение и драстичен воден режим поради липсата на валежи през последните няколко месеца и намалелият дебит в карстовия водоизточник в село Кипилово, както и силно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа.

Тези дни шофьори на тирове, които преминават през натоварения старопланински Проход на републиката (Хаинбоаз), съобщават, че крайпътните чешми са пресъхнали.

Иначе всяка година ВиК внася в КЕВР предложение за вдигане на цената на водата, от което е видно, че до 2026 г. искането е цената за кубик да надвиши 5 лева с ДДС.

1111-2