Начало » Новини » Общество » Историческо ориентиране в Котел в чест на Раковски

Историческо ориентиране в Котел в чест на Раковски

Stefan Dondev

На 19 април в Котел за втори път ще бъде проведено ученическо състезаниеисторическо ориентиране по повод 202 години от рождението на идеолога на Националната революция Георги Раковски, които се навършват на 14 април. Това съобщи директорът на гимназията „Георги Ст. Раковски“ в града Стефан Дондев.

Очаква се в историческото ориентиране да се включат поне 25 ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те ще се ориентират по карта, обикаляйки града до обекти като някои исторически паметници в парк „Изворите“ в първия етап от състезанието. Вторият етап тръгва от училището в посока центъра към исторически сгради – Пантеона, Историческия музей, Галатанското училище и паметници на будители. На всеки от обектите те трябва да получат учителите по едно звено от пъзел с лика на Раковски, който накрая трябва да сглобят на паметника на прочутия котленец на централния площад „Възраждане“.

Сред другите вътре училищни мероприятия на гимназията, свързани с 202 годишнина от рождението на Раковски. На 18 април учениците ще се включат в спортни прояви – тенис на маса, хаш-мат, волейбол и други спортни игри.

В 17 ч. на 19 април предстои литературно-музикален спектакъл „Раковски – мечтател безумен“, в който ще участват учениците от 1 до 12 клас.

На 20 април от 12. 30 започва интересна викторина за Раковски, която също се провежда за втори път. Викторината е по подобие на телевизионното предаване „Последният печели“. В нея, освен възпитаниците на гимназията ще участват и тези от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев, Основно училище „Кап. Димитър Пармаков“ с. Градец и училището в Ябланово.

В Средно училище „Георги Ст. Раковски“ учат 620 ученици от цялата община.