Начало » Любопитно » Исус се е родил в Македония според тамошни археолози

Исус се е родил в Македония според тамошни археолози

222222222

Група археолози от Македония, който се нарича„Исусовци“, твърдят, че са открили точното място, където се е родил Исус Христос, но то не се намира във Витлеем на Западния бряг, както досега се мислеше и това място се наричаше Юдея, ами в село Витлемово в близост до Охрид. Това пише в публикация на сайта zase.mk.

Изглежда нашите братя край Вардара по чудесен начин по празниците са придобили известна самоирония или пък просто родилните мъки на „идентитетот“ се усилват.

„Смятам, че това е истинското място на рождението на Исус, а във Витлеем в близост до Ерусалим“, казва Аврам Яаков, археолог от сдружението „Исусовци“.

В малкото село наречено Витлемово, при изграждане на пътя към Тирана, е намерено тайнственото място. Има няколко доказателства, казва Јаков, че това е мястото където се родил Исус. Същото място е съществувало и в антични времена и за това свидетелстват и написите в Библията, която преди няколко месеца беше преработена от македонското правителство. По време на управлението на римския император Юстиниан, селото е било проспериращо, а в периода на ранното християнство, точно в това населено място се било прославяно Рождението Исусово, всички се обърнали към християнската вяра и изградили внушителна църква.

Според археолозите се очаква това откритие да промени представата на света за Македония и да постави нашата страна на картата на религиозния туризъм. Засега няма никакви реакции от Ватикана и от другите християнски центрове по света.

От македонски диалект с някои сръбски правописни и лексикални промени на книжовен български за нула време „преведе“ Доброслав Иванов.