Начало » Новини » Кметът на Сливен боядиса яйце пред общината

Кметът на Сливен боядиса яйце пред общината

1 17 scaled

Кметът на Сливен Стефан Радев се включи в инициативата на Община Сливен по повод Велики четвъртъкбоядисване на яйца пред сградата на общината с най-малките жители на града.

Пред общинската сграда има шатри,

2-15

в които представители на различни институции като Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“,

3-9

Центърът за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс, крепост „Туида“ и др. забавляваха децата с писани яйца.

4-5

Във видеоканала на „Звънар“ вижте посланието, което Стефан Радев отправи към жителите на община Сливен:

Разнообразни техники за боядисване и украса предизвикаха интереса на десетки деца и възрастни към работилницата за великденски яйца, организирана от Общината.

Топлите яйца пристигнаха с контейнери по обяд на Велики четвъртък и бяха разпределени по майсторските маси пред сградата на Общината. Според традицията, първите яйца бяха топнати в червената боя. След това от Гимназията по хотелиерство и туризъм поднесоха изненада с естествен оцветител от куркума, а шеф Маринов даваше подробни разяснения на любопитните посетители за различни способи на оцветяване. Уредниците от Регионалния исторически музей демонстрираха изящна техника за украса с восък и поясниха, че всеки елемент в нея носи символ. Аранжировка от специални материали направи екипът на крепостта „Туида“, показа и празнични яйца, облечени в плетени дрешки, и яйца от плъстена вълна. Двата вида, според големината, се изработват от 40 минути до 1 час, понякога – и за повече. От Националния музей на текстилната индустрия и Общинския детски комплекс събраха много малки помощници за боядисването на разноцветни яйца с памук и хартия. Децата и повечето възрастни си тръгнаха с яйце, което сами са украсили.

Община Сливен благодари на всички партньори, които подкрепиха работилницата за великденски яйца. Общината отправя благодарност и към учениците от Националната художествена гимназия „Д. Добрович“, които от 2017 г. досега създават част от общоградската празнична украса. За посрещането на Великден тази година те твориха заедно с деца от други училища, които участват в инициативата на гимназията „Аз обичам да рисувам“. Те изрисуваха макети на нови 30 яйца с цветовете, символите и знаците в българския тъкан текстил, които бяха добавени към украсата в Сливен в централната част на града, парковете „Юнак“ и „Асеновец“, кръговите движения.