Начало » Любопитно » Мост на 3300 години се използва и днес

Мост на 3300 години се използва и днес

most

Страницата „L’info interdite“ презентира моста Аркадико. Построен е между 1300 и 1190 г., което го прави един от най-старите и все още използвани аркови мостове, датиращ от гръцката бронзова епоха – около 1300 г. пр. н. е., Това е един от най-старите аркови мостове, които все още съществуват и се използват днес, и е най-старият запазен мост. Той е разположен близо до съвременния път от Тиринс до Епидаурос в Пелопонес, Гърция.

Аркадико е изграден от варовикови късове, по-малки камъни и малки парчета плочки, сглобени плътно заедно без хоросан. Той е дълъг 22 метра, широк 5.6 метра и висок 4 метра.

Мостът има малък отвор за водосток, широк около един метър, в основата си. Ширината на пътното платно в горната част е около 2.5 метра, което позволява комфортно преминаване на модерен автомобил, въпреки че подходът към моста вече е покрит с растителност.

Поради стила и специфичния начин, по който е построен, археолозите смятат, че първоначално е предназначен за използване от конски колесници, разказва Amusing Planet.