Начало » Новини » Общество » Откриха информационна табела на Андреева чешма

Откриха информационна табела на Андреева чешма

IMG 20230109 172809

Председателят на Консервативна България Борис Ячев и местната организация откриха информационна табела на прочутата Андреева чешма в Сливен.

репортаж на на телевизия СКАТ:

След това Борис Ячев се срещна с ръководството и актива на партията в града.

IMG 20230109 175148 IMG 20230109 174956
„Тази инициатива отново е в посока на утвърждаването на културно-историческото наследство на град Сливен. На събранието обсъдихме два належащи проблема предстоящите евентуално извънредни парламентарни избори и участието на партията в тях и разбира се задаващите се местни избори. Като председател ме радва това, че има решимост на местната организация партията категорично да участва в местните избори със свои представители като кандидати за кметове по населени места, така и с листа за общински съветници. Разбира се отворени сме за разговори с евентуални коалиционни партньори, но мисля, че предвид състоянието на местната структура на Консервативна България в Сливен, е заслужено нашето място в местната изпълнителна и законодателна власт. Имаме достатъчно подготвени, кадърни хора с административен и политически опит и можем да дадем добри кадри за местните общински съвети и кметска управа“, заключи след събитието Борис Ячев.
Що се отнася до информационната табела, то тя е поставена със спомоществователството на бившия зам. областен управител Димитринка Петкова. Досега много хора смятаха, че намиращия се до Андреева чешма паметник е на Хаджи Димитър. Бяха направени справки в Регионален исторически музей „Д-р СимеонТабаков“ и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Изворите говорят, че чешмата е построена в памет на убит тъкач в началото на миналия век – събитие, което силно е развълнувало хората в града.
IMG 20220924 095738 IMG 20220924 104918
Постоянната комисия по безопасност на движението към Общинския съвет и тази по символиката дадоха положителни становища за поставянето на табелата, увери председателят на Общинския съвет Димитър Митев.
„Легендата за Андреева чешма е интересна. Засяга темата за любовта и съперничеството, но тя е поучителна, защото когато става убийството през 1903 г., целият град тъжи за Андрея, изпраща го до гробищата и поставя като паметник тази чешма. Моето послание към гражданите, гостите и туристите е да пазят това, което се създава“, сподели спомоществователят Димитринка Петкова.
„Местната организация смята да напомни на ВиК и тяхната отговорност все пак да се пусне водата на Андреева чешма. Възможно е и да сезираме Прокуратурата, защото до нас достигнаха някакви слухове, че някои хора са си направили басейни в района и за това водата не стига до чешмата. Но нека все пак не се правим на разследващи. Има компетентни органи в държавата“, заяви Доброслав Иванов, член на Националния политически съвет на Консервативна България и областен координатор.
Ето и текста на информационната табела:
„ЛЕГЕНДАТА ЗА АНДРЕЕВАТА ЧЕШМА

IMG 20230109 110042-1IMG 20230107 122305
Повече от век изтичат водите на тази чешма и разказват историята на една любов.В градаимало тъкачи и предачи, работели по 12 – 13 часа в текстилните фабрики, построени по Сотирската река. Но животът не бил само работа, хората носели в душите си не само проблеми, но и чувства – любов, дружба, амбиции. Сред работниците се отличава първенецът, майсторът красавец Андрея Николов. Негов съперник, ревнивец и противник е турчинът Иссата, също отличил се в тъкачеството. Между двамата съдбата изпраща хубава татъкачка Цветана. Любовта между Андрея и Цветана поражда завистливи чувства в душата на Иссата и помрачава дружбата между първенците. Черни кроежи и завист разпалват пъклени планове в душата на завистливия Исса. Цветана не го обича. Мъжете се спречкват, турчинът се заканва недвусмислено.В тъмна съботна нощ на 1903 г. Иссата, със съдействието на другаря му Манафчето, причакват и убиват Андрея. Трупът му е затътрен в близките храсти. По кървавите следи и разгласената завист виновниците са открити и наказани – първият с обесване, вторият със затвор. Хората са потресени. Погребението е раздвижило целия град. Запява се и песен за Андрея, Цветана и Иссата, а чешмата назовават Андреевата чешма.
по Н. БОГДАР, в-к Сливенско дело, бр.118 /02. 10. 1965 г., стр. 4 Регионална библиотека „Сава Доброплодни“