Начало » Новини » ПГТТ Нова Загора отбеляза шестдесетгодишен юбилей

ПГТТ Нова Загора отбеляза шестдесетгодишен юбилей

DSC01074 scaled

Професионална гимназия по техника и технологии (ПГТТ) гр. Нова Загора отбеляза шестдесет години от основаването си с поредица от събития. През последните месеци спортни прояви, участия на възпитаници на училището в извънучилищни състезания, както и работата по специалните предмети, са посветени на юбилея и бележат постижения в различни области.
Един от атрактивните реализирани професионални проекти беше създаден от ученици от IX б клас, специалност „приложен програмист“ под името „Линия на времето“. Деветокласниците, напътствани от ръководителя си инж. Преслава Николова, програмираха робот с помощта на програмния език C++ и Ардуино, който премина „Пътя на линията“, изчертавайки списък на изучаваните в училището специалности от създаването му.
Особен интерес предизвика и организираният на 25 април /вторник/, ден на отворените врати. За да разгледат кабинетите и да се запознаят с работата в ПГТТ, училището посетиха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, секретарят на Общината Ангел Стойчев и началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Соня Петрова.

DSC00923

Те се включиха в часове по професионална подготовка по различните специалности и останаха впечатлени от оборудването, от изложените макети и оформените кътове и работата по конкретно поставените от учителите задачи. От директора Петя Русева и педагозите, те научиха за успехите на възпитаниците на професионалната гимназията.
Тържествен концерт – спектакъл ознаменува честването на юбилея на 27 април 2023 г. от 18:30 ч. в НЧ „Д. П. Сивков – 1870“. Театралният салон едва побра гостите на тържеството. Присъстваха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметът Ивайло Енев, председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, настоящи и бивши директори на гимназията, членове на педагогическия колектив, директори и учители от учебни заведения в града.

DSC009422
Събитието беше открито с тържествени думи и церемония по внасяне знамето на училището.
Директор на ПГТТ гр. Нова Загора Петя Русева се обърна към гостите и колегите си с приветствие. На сцената излезе и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, която й връчи поздравителен адрес по повод юбилея. Тя изказа признателност към множеството настоящи и бивши директори, преподаватели, педагози и професионалисти, доказали с работата си висок образователен стандарт. „Убедена съм, че постигнатото през годините ще бъде надграждано и занапред, че днешната Професионална гимназия по техника и технологии ще открие нови хоризонти за развитие, съхранявайки се като духовно средище и школа за успешно професионално образование!“, допълни кметът.
Председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев обяви Решение № 797/20.04.2023 г. на Общинския съвет., с което Професионална гимназия по техника и технологии е удостоена с медал „Д. П. Сивков“ по повод достойния шестдесетгодишен юбилей и за особен принос към развитието на профилираното и професионалното образование в община Нова Загора, както и за изграждане на съвременния облик на българското училище.
Вечерта продължи с поздравителен концерт, в който се включиха индивидуални изпълнители, възпитаници на ПГТТ, както и Вокална група „Неранза“ към гимназията с художествен ръководител Велина Стайкова. Специално участие взеха ВГ „Пеещи ноти“ към СУ „Христо Ботев“ с художествен ръководител Димитрина Димитрова, деца от ДГ „Детски свят“, ТШ „All steps-Всички стъпки“ гр. Нова Загора с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови, КСТ „Яница – Т.А“ с художествен ръководител Йордан Йорданов.
Като знак за признателност за постигнатото през 60-годишния живот на училището, ПГТТ получи поздравителни адреси и цветя.