Начало » Будители » Пощальонът – разказ от новата книга на Василен Васевски

Пощальонът – разказ от новата книга на Василен Васевски

Vassi21.pg

В набиращата скорост рубрика Будители ви предлагаме разказа на Василен Васевски, художник, писател и общественик и приятел на „Звънар“. Разказът Пощальонът е от новата му книга с разкази „Онова, което остава“, излязла в началото на декември 2022 г. и поглежда през очите на раздавача, който носи вести на близките на убитите на фронта.

Василен Васевски е роден през 1969 г. в Сливен. Завършил е Художествената академия в София и е повече познат като професионален художник с над двадесет и петгодишна кариера, която включва множество изложби в Европа и в Америка. (www.vassi-art.com)

Работил е като журналист в различни медии – в. „Македония“ (София), сп. „Ние“ (София), сп. „Балканите“ (София), в. „Сливен“ (Сливен), радио „Омега“ (Сливен), в. „България“ (Чикаго), сп. „Борба“ (Чикаго) и Българската интернационална телевизия (BIT) в Чикаго.

Издал е няколко книги с разкази, очерци и пътеписи: „До твоя праг – преди да остареят чувствата“(разкази, 2012), „От сърцето ми подсказано“ (новела, 2013), Следата в мен останала.“(спомени за български художници, 2017, 2021), „Оживелият подвиг. Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците“(очерци, 2017, 2020, в съавторство с Георги Кременаров) „Корени“ (роман, 2020).

Василен Васевски живее в Чикаго, където преподава рисуване в колежа „Харолд Вашингтон“ и се занимава с обществена дейност сред българската общност в САЩ. Той е един от основателите и ръководителите на групата „Български художници зад граница“ от 2007 г. насам.

Член е на Съюза на българските художници, на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

През 2019 г. Василен Васевски е награден с почетен медал „Иван Вазов“ от Агенцията за българите в чужбина за заслуги в разпространяването и поддържането на българската култура в чужбина.

ПОЩАЛЬОНЪТ

Poshtalionut

Стара каруца с човек в протрито кожухче в нея пъплеше по разкаляния път към покрайнините на града. Мършавият кон пристъпваше бавно и едва-едва влачеше товара си. Земята бе подгизнала и покрита тук-там с пресен сняг, навалял през нощта. Оловносиво, небето висеше над полето като че ли се канеше да го захлупи. По голите дървета бяха накацали самотни гарвани, които програкваха глухо от време на време. Жива душа не се виждаше наоколо. Човекът задържа с една ръка поводите, а другата вдигна към набръчканото си лице. Над яката на кожухчето се бялна няколкодневната му небръсната брада. Кончето се поспря, а водачът му се изкашля шумно в шепата си.

-Жечо съм аз, инвалид от войната с турците, поща раздавам. Ама вместо добри вести, лошо нося в торбата – съобщения за убитите на фронта. От мене, куцият пощальон, жени, майки и деца узнават за умрелите си. Гледам ги как плачат и нареждат, как пустосват или си гълтат езика. Затуй се мъча да не им срещам очите, кога давам писмата. Що да им отвърна кат мене питат: „Защо тъй, Боже? Защо точно моя убиха?“ Реват на рамото ми, друг път – аха да се хвърлят да ме бият. Не ми е лесна работата, тъй ще речеш. И право имаш. Да бях с по-меко сърце, да съм се отказал досега. То не беше много твърдо мойто, ама след войната с поганците закоравя и спря да трепери. Нагледах се на мъка тогава – и наша, и чужда, видях и турците как плачат за убитите си. А те, всичките мъртви са еднакви – и като ги слагаме в земята, и после – като отидат да срещнат Господ или Аллах.

Мене ногата ми изсъхна пак по туй време, ама преди две есени, в мокрите окопи на Чаталджа. Тогаз бая време лежахме в калта. Турците здраво се държаха, Стамбул беше зад гърба им, и щом се вдигнем в атака, косяха ни като житни класове. Не стига туй, ами и болест ни налегна – холерата, страшна работа! Що народ натръшка таз въджишка болест… Че и мене полази. Хеле, ротният санитар ми рече да ям мухлясaл хляб, помагал бил. Онуй, зеленото в него, мухъла де, то било лекарството. Послушах го, лютиво ми беше в устата, ама прав се оказа човекът, закрепих се. Туй хубаво, ама баш накрая взеха, та ме раниха душманите. Една сутрин, ей такваз мътна като сегашната, се вдигнахме. Картеч и бомби навсякъде, а ний атакуваме на „На нож!“. И таман да стигнем, нещо изтряска къде мен. Паднах и се свестих чак в лазарета. А, викам си, жив съм, ама нозете си не сещам. Думам на доктора: “Тя, войната, за мене май свърши, ама сега как ще се върна в село при моите? Какъв мъж ще съм отсега натъй – ни за полето, ни за жената и децата?“ Нейсе, позакърпиха ме, останах до новата година, ама окуцях. Като си отидох на село при домашните, те като зареваха. Отпървом им казали, че съм убит, та затуй не вярваха на очите си. Награбиха ме и само повтарят „Слава Тебе, Боже! Слава Тебе, че жив ни го върна.“ Сбраха се комшиите, седнахме на софрата, че като си заразказвахме за едно, за друго…

Сега пак вървя, ама по-бавно. Влача дясната нога, като изсъхнала е, ама и спомен от войната ми остана. И виж какво стана – извъртя се годината и пак разви знамената нашто царство. Ала не ме щат в новата война, Европейска дето ѝ викат. „Ти, Жечо ще останеш в тила. И там хора трябват!“, тъй ми рекоха, кат се явих на пункта за мобилизация. Сега нашите без мен бият врага в Македония, почти я изчистили, чувам. Чудя се ще дойде ли време и в Тракия да се повърнем, Одрин да си вземем? Зер на халост оставихме толкоз наши кости там? Кой знай, само царя и началството ги отбират тия работи, те ще решат.

Като ти спомненувам за войната с турците и друго ми идва сега на паметта. Беше преди Чаталджа, гонехме поганците къде Люлебургаз. Здравата се бяхме счепкали – ний нападаме, те отвръщат, наште топове гърмят, техните не остават по-назад. По едно време ги емнахме, ротния заповяда: „Момчета, по пет на нож, за майка България!“. Хукнахме през полето и като ревнахме, чалмите се уплашиха. Свършили им бяха силите и търтиха да бягат. Кат стигнахме окопите, леш навсякъде, ранени плачат, пленените се вайкат. А един от началството, паша беше някакъв, целия пребледнял, само трепери и повтаря „Вай, Аллах! Вай, Аллах!“ Нещо се беше чалнал човека, аз и моя селски Поньо му взехме сабята и го закарахме при нашето началство. По-натам пред строя ни изкараха, че добре сме свършили таз работа. Ама на, имах крак, можех да бягам и да вадя душата на врага тогаз!

Хубава земя е нашта Тракия, да знайш! Равна, равна, докъде ти стигат очите да я гледаш. Сей колкото искаш жито и кукуруз в нея, пък после пълни хамбарите. И българите там едни весели, засмени, с хляб и сол ни чакаха, а после с китки ни кичеха, че сме ги отървали от поганците. Долу, след Чорлу и Родосто, чак до Мраморното море стигнахме, натопих си и аз краката в него, пръв път море виждах. Радвах се с останалите, че войната на добре отива и си мислех, че нашта армия на река напролет мяза – нищо не може да я запре. Не знаех що ни чака на Чаталджа – бая другари загубих там, пък и мене смъртта ме закачи. Ама Господ са смили и ме запази, може да има нещо на ума си за мен, някоя важна работа да му свърша.

Глей ма сега, пак съм се запътил към града. Отивам на края на месеца, то мойто село е близо. Спирам кончето пред общината, разсилния ми дава торбата с лошите вести и тръгвам да зачерням къщи и семейства. Някой път по две торби имам, та един ден не ми стига. Оставам да нощувам в хана при Петър, далечна рода сме с него. Стар за фронта, и него не го взеха, та върти страноприемницата. То сега там не се отбива кой знае колко народ, ама той не затваря. „Жечо, кай, нивга не знайш отде може да замръкне чиляк насам. За таквиз държа хана отворен.“

Зимата май малко подрани таз година, уж ноември още. Харно тука, ама онез момчета в македонските планини как ще я изкарат? Дано да има провизии и топло, пък по-бързо да свършат работата, да се приберат. И моя Атанас е там с тях. Три деца имам – едно мъжко и две женски. Мъжкото проводихме с китка, курбан да дава за отечеството. Кръстихме се и плакахме с майка му кога замина. Думах му да се пази, да не се увлича в атаката много-много, че малко буен си пада. Юрдана, майка му, всяка вечер пали кандилото и се моли на Света Богородица да го закриля, жив да ни го върне в село. Да го оженим един ден, внуци да видим, на нас да помага… Аз все я гълча, че сватбата и децата могат да чакат, народната работа има да свършим първом.

Да ти река и нещо, дето все ме гложди. Всякой път като взема чантата, треперя, кръстя се и се моля за нас да няма от тез писма, лошите. Инак, как ще го занеса на майка му, какво ще ѝ река? С какви очи ще я погледна? Пази го, Боже, пази момчето ми, бащина отмяна мий то …Ей сега го виждам като пред мене – русоляв, с наболи мустачки. Какъв левент беше в униформата, хубавец! Майка му го кичи със здравец, а той пристъпя неспокоен: „Мале, другарите ме чакат, ще вземат да тръгнат без мене!“ Не можем освободи Македония без моя Наско, викам си аз. Кой знай къде ще се прояви и колко врази ще натръшка! Ще ми разправя по-подир, а аз ще гладя брада и мед ще капе в сърцето ми… Сестрите му, още малки са, ама и те ще слушат и ще се гордеят с батю си. И комшиите ще поканя да видят и чуят какво безстрашно чедо съм отгледал. Само войната да свърши по-скоро, дай Боже…

Ха, виж, влага ми изби в очите, от студа ще да е или много се разговорих май. Един син ми е, как да не го мисля. Снощи даже насън го видях. Стои под едно голямо дърво, а на дървото листата – златни. Брех, викам, какво е туй нещо? Таквоз дърво досега не съм срещал ни наяве, ни насън. А Наско ми маха с ръка: „Ела, тате, ела да седнеш до мен. Имам много да ти разправям, тя войната, свърши. Ела да си починеш, виж каква гледка има оттука – чак до нашето село.“ Събудих се аз, кокоря се в тъмното – ама ни Наско, ни дървото край мене. Какъв беше нишана, дето ми се проводи, тъй и не разбрах…

Ей го на и града, не са усетих как го стигнахме тоз път. Малко по-студеничък се падна деня, ама нейсе! А кончето не го заглеждай твърде. Старичко е, ама върши работа. И то не отиде на фронта с другите, не може са надбяга с младите. Галиба като мене е, затуй ми е другарче. Минчо му е името, че все от него минава – като го товаря, като го карам на полето, до града като отивам. Не се противи, само някой път жално ма поглежда и се усещам, че му трябва почивка. И сега не отбира, че е студено и че пак до града го водя. Минчо, другарин мой! Хубав зоб те чака, само да стигнем бай ти Петра.

Човекът в кожухчето размърдва рамене, като да се стопли. Духа в шепи и ги разтърква, преди отново да хване поводите. Каруцата преминава край дърво, на което самотен гарван се взира и сякаш иска да проговори. Високо в небето слънцето се провижда за кратко, преди пак да го стегнат клещите на облаците.

Отиват Жечо и мършавия му кон Минчо, като друг път в края на месеца, до общината. Не знаят, че днешното им пътуване ще е различно и че едно писмо с името на Жечо ги очаква­. Писмото, което той най-много се надява никога да не получи.

Книгата на Василен Васевски можете да намерите в книжарниците на „Сиела“ в страната или да си я поръчате тук:

https://potayniche.com/…/%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0…/…