Начало » Регионални » Празник на Любенова махала и Негово Величество хляба

Празник на Любенова махала и Негово Величество хляба

3 7 scaled

„Хубав ден Великден, дваж по-хубав Гергьовден“, казва народът. Тези думи важат с особена сила за село Любенова махала, защото на 6 май там има празник. Тази година той беше двоен. „Празник на с. Любенова махала и Негово Величество хляба“ – под този надслов протече той. Камбаната на църквата „Свети Великомъченик Георги” още в началото на деня възвести с тържествена литургия паметната дата.

С жителите на селото на този тържествен ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев, секретарят Ангел Стойчев и общинският съветник Георги Николов.

2-9

Домакинът, кметът на с. Любенова махала Иван Иванов, поздрави с „Добре дошли!“ гостите. Според добрата българска традиция те бяха посрещнати с вкусен хляб. Хлябът е символ на здравето, благополучието и гостоприемството. Открай време в Любенова махала приготвят вкусни хлябове. Местните майстори пазят и една от старите рецепти от техните баби и дядовци.

Приветствие по повод 6 май отправи и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

„Вие отбелязвате своя празник в един от най-красивите дни в пролетния календар – Гергьовден. Той се свързва с пробуждането на природата за живот и с един от най-обичните християнски светци – Св. Георги, защитник на доброто и победата му над злото. Вашият край е благословен с благодатна природа, а жителите му съхраняват традициите и силния дух на българина.“, се казва в поздравителния адрес, който тя връчи на г-н Иванов.

Празникът продължи – хубав, български, с пъстри носии, с музика и народни танци.

6-1

В него се включиха Фолклорна група „Детелина” към Пенсионерски клуб „Доверие”, с ръководител Стойка Кирчева и Танцов състав към НЧ „Светлина-1862”, с. Любенова махала.