Начало » От мрежата » Процедура за снемане имунитета на двама евродепутати

Процедура за снемане имунитета на двама евродепутати

323981383 1258227034727971 6081022024813018010 n
Разследващите на корупционния скандал в Брюксел претърсиха 20 офиса, включително и в сградата на Европарламента!
Откриха 1, 5 милиона евро в брой!
Падат имунитети!
Върху това акцентира страницата Българските консерватори, позовавайки се на Euronews Bulgaria.
Европейският парламент обяви, че започва спешна процедура, по искане на белгийските съдебни власти, за снемане на имунитета на двама европейски депутати в рамките на разследването за корупция, замесващо Катар.
Двамата депутати са италианецът Андреа Коцолино и белгиецът Марк Тарабела. И двамата са част от парламентарната група на „Социалистите и демократите“. Депутатите са обект на разследването, принудило белгийските съдебни власт да арестуват на 9 декември заместник-председателката на ЕП, гръцката социалистическа евродепутатка Ева Кайли.
Партньорът на Кайли – италианецът Франческо Джорджи, който е и парламентарен сътрудник на Коцолино, също беше задържан. Задържан беше и бившият евродепутат, италианският социалист Пиер Антонио Панцери, както и Николо Фига-Таламанка, който е ръководител на неправителствена организация. Всички те бяха арестувани заради съмнения, че са част от престъпна организация, пране на пари, корупция, а скандалът, в който се оказаха замесени потресе ЕС и породи напрежение между ЕС и Катар.
Няма да има никаква безнаказаност, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола. Тя потвърди категоричната си позиция, която заяви при избухването на скандала, че Инсттиуцията е на страната на закона и ще направи всичко, за да се бори срещу корупцията.
„Искам да кажа няколко думи за наказателното производство, в което е замесен Европейският парламент. Мога да кажа още веднъж, че ще посрещнем това изпитание с пълна сила. Доверието, което се гради с години, се разруши само за миг. И сега ще трябва да го възстановим. Трябва да поправим грешките. Трябва да се реформираме. Ще има нулева толерантност към корупцията. Не трябва да има безнаказаност“, добави Мецола.
Мецола ще информира официално евродепутатите за искането за вдигане на имунитета на двамата им колеги по време на следващата пленарна сесия на 16 януари в Страсбург. Парламентарната комисия по съдебни въпроси трябва да разгледа искането при закрити врата и да обяви решение. Накрая ще има гласуване в пленарна зала. Целта е процедурата да приключи на 13 февруари.
При ареста Кайли не можа да се възползва от парламентарния си имунитет, защото бе заловена на местопрестъплението – в апартамента й бяха намерени чанти с пари. На 13 декември тя беше отстранена от пост на заместник-председател на ЕП с почти единодушен вот на евродепутатите.
В Белгия разследването доведе до 20 претърсвания между 9 и 12 декември, в това число и в сградата на ЕП. Белгийските разследващи откриха и конфискуваха общо 1,5 милиона евро в брой в жилищата на Панцери и на Кайли, както и в куфар, транспортиран от бащата на Кайли.
Още на 13 декември Белгийската социалистическа партия прекрати членството на Тарабела, а италианската Демократическа партия това на Коцолино, до приключване на разследването, касаещо скандала „Катаргейт“.