Начало » Новини » Събор на Улищица

Събор на Улищица

1 5 scaled

На 1 май в местността „Улищица” се проведе традиционната среща-събор между жителите на Козарево и село Конаре. Организаторите и тази година представиха на сборуващите богата празнична програма с участието на самодейни колективи от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1914” – гр. Твърдица и Народно читалище „Развитие- 1928” – Козарево.

2-2

Гости на събора бяха кмета на Община ТвърдицаАтанас Атанасов, зам. кмета на Община Твърдица – Петко Борисов, г-жа Сийка Минчева – старши експерт култура в община Твърдица, г-жа Анелия Стоянова –общински съветник Община Твърдица и г-н Любомир Леонов – общински съветник Община Твърдица.

На този празничен ден, стародавна традиция събра близки и приятели от двете страни на река Улищица на сладка раздумка, музика и импровизирани трапези.

Празникът е наследник на събор от миналото на мястото на опожарения по време на османско нашествие Улинград и манастир „Св. Никола”. Хората се миели с водата от близкото аязмо, вярвайки в лечебната и сила, връзвали конци от дрехите си по близките храсти и обричали курбан. На това място излизали и по Гергьовден, а на летен Никулден свещеници от двете селища извършвали маслосвет.

Улищица е любимо място на хората от Козарево и Конаре и всяка година ние провеждаме този събор с богата програма, за да напомним на поколенията за славното минало на Улинград.