Начало » Новини » Общество » 28 дни, за да си чист

28 дни, за да си чист

333161874 196536909642948 8403788954913278762 n

През месец юни миналата година бе открит първият в България Център за интензивна терапевтична помощ за зависими, която продължава само 4 седмици. Логично, центърът се казва ,,28 дни, за да си чист“ и работи по модела ,,Минесота“. Този модел се прилага и работи успешно в САЩ вече повече от 70 години.

За дейността на Център ,, 28 дни, за да си чист“ разговаряме с управителя му Светлана Йорданова.

Светлана Йорданова повече от 20 години работи в областта на превенцията и лечение на зависимости.

От 2015 до 2017 год. е секретар на Националния съвет по наркотични вещества.

В периода 2017-2021 г. е заместник-министър на здравеопазването.

  • Г-жо Йорданова, вашият терапевтичен център е първият в България,който работи по американския модел ,, Минесота“. За какъв вид терапия става дума?
  • Центърът за интензивна терапевтична помощ ,, 28 дни, за да си чист“ работи по модела ,, Минесота“. Тъй като зависимостта е заболяване-без значение дали е предизвикана от алкохол, наркотици, хазарт, или е комбинирана- методът е доказано ефективен.Не напразно в САЩ този модел се прилага вече повече от 70 години. Ние работим с малки групи от по 10 човека-за да бъде терапията успешна. С постъпването в програмата се съставя индивидуален план за всеки пациент. По време на своя престой в Центъра общо пациентите ще преминават през 160 часа индивидуална и групова терапия. След тези 28 дни пациентите се включват в съботно-неделни ,, работилници“, които се правят за затвърждаване на постигнатите резултати. Тези съботно-неделни занимания в Центъра са посветени на семейни терапевтични срещи и занимания по интерес.
  • Подчертавате, че вашата програма е само 28 дни- за разлика от други терапии, които продължават с месеци, дори години… Означава ли това, че тя е насочена към активни, към работещи хора, които имат зависимости?
  • Именно! На първо място тя е подходяща за хора с активен живот-работещи, хора със семейства-зависими към алкохол, дрога или хазарт, заради което са на ръба да загубят всичко. За тах тази терапия е техният шанс да си върнат живота. Досега в България зависимости при възрастни хора се лекуват при психолози с индивидуални сеанси, продължаващи години наред или в програми, предлагащи дългосрочно лечение от 6 до 12 месеца. Но човек, имащ работа и севейство, трудно би могъл да отдели толкова много време за лечение. След 6 и повече месеца прекарани в затворено общество, далеч от средата и семейството си има и период на ресоциализация. За това време напълно е възможно семейството ти да е свикнало да живее без теб, а в работата ти-мястото да е заето от друг. А в нашият Център тези хора могат в рамките само на 28 дни, в пълна дискретност и конфиденциалност, да преминат през терапията и да се върнат отново в собствената си среда. Това са 20 работни дни-средната годишна отпуска-без да напускат работа, без да прекъсват трудовите си ангажименти и участието в социалния живот. На практика, това, което ние предлагаме-кратка интензивна терапевтична помощ-досега липсваше в България.

– А защо само 28 дни?

За това, защото основаната и работеща в САЩ програма за терапевтично лечение се е покривала от здравната осигуровка на пациентите максимум 28 дни. Това кара американските психолози да търсят ефективни механизми за работа със зависими в рамките на само 4 седмици. За ефикасността на модела говорят и научните данни, които доказват, че около 21 дни са необходими на човек да пребори лошите си навици с помощта на интензивна терапия.

– Опишете как минава един ден в Център ,, 28 дни, за да си чист“?

– Сутрините започват с мотивационна среща преди закуската. Преди обяд има три часа групова терапия, образователни сесии и практически групови занимания. След обяд отново се отделят 2 часа за групова терапия, а после идва времето за личните терапевти и за работа с ,,дневници“. Вечерите са посветени на мотивационни филми и обсъждания. Съботите и неделите пък се отделят за семейни терапевтични срещи-семейството е много важен фактор за оздравяването.

– С какви специалисти разполага Центърът ви и къде са обучени?

– Най-голям успех в Европа моделът ,, Минесота“ има в Полша там има над 1000 подобни центъра. В Полша лечението по този модел се заплаща изцяло от здравната каса, като признание за неговата ефективност. Затова избрахме да сътрудничим с най-добрите полски обучители – Анна Швед и Анджей Майхер, председател на Управителния съвет на полското дружество за превенция на наркомания във Варшава-добре познати и уважавани в професионалните среди и в България. За работа в Център ,, 28 дни, за да си чист“ те обучиха 10 терапевти, имаме лекар и медицински персонал. Получаваме подкрепа и от Българската православна църква-техни представители също се включиха в обучението, за да бъдат полезни за хората.

– И накрая – много се заговори напоследък освен за наркотичната и алкохолна зависимост и за хазартната зависимост. Тя като че ли стана ,,модерна“!

– Така е, все по често се среща пристрастяването към хазартни игри, при което зависимият проиграва огромни суми-свои, на семейството си, заеми от приятели…Най-важното, което семейството трябва да знае- когато започнете да усещате, че близкият ви има проблем с хазарта, не бързайте да изплащате заемите и кредитите, а потърсете веднага помощ.

За консултации и записвания в Клиника за терапевтична помощ на зависими към алкохол, наркотици, хазарт ,, 28 дни, за да си чист“ на тел. 0879 57 97 00 и 0884 72 63 14 всеки ден от 9 до 17 часа.