Начало » Новини » Култура » За 140 г. от рождението на Сирак Скитник БНР и Община Сливен подготвят събития

За 140 г. от рождението на Сирак Скитник БНР и Община Сливен подготвят събития

sirak

Българското национално радио и Община Сливен ще си партнират в редица интересни събития, посветени на 140-годишнината от рождението на нашия съгражданин Сирак Скитник, първи главен уредник /ръководител/ на Българското радио. Поканата бе отправена от генералния директор на националната държавна медия Милен Митев на среща днес с кмета Стефан Радев, съобщиха от общинския пресцентър.

Предвижда се БНР да се включи с награда в Националната изложба за изобразително изкуство, която се провежда под патронажа на Кмета на Общината за Димитровден, празника на града. На изложбата се връчва Голямата национална награда на името на Сирак Скитник, чийто статут бе възстановен от Общината преди пет години. Сред инициативите е обявяването на конкурс за учениците от НХГ „Д. Добрович“, посветен на годишнината. Общината ще подкрепи и издаването на сборник с текстове на Сирак Скитник. Очаква се сливенски художници да бъдат представени с експозиция в София.

Сирак Скитник е псевдоним на родения през 1883 г. в Сливен Панайот Христов – даровит художник, интелектуалец, публицист, поет, белетрист и създател на националното радио, което той ръководи до кончината си през 1943 г.

По време на срещата кметът Радев представи амбицията на Общината да преиздаде трилогията на Цончо Родев – забележителна история на Възраждането ни, разказана с голяма достоверност през миналото на Сливен. В подготовка е преиздаването на първия том „Тътени“, в чието популяризиране ще се включи и БНР.

В срещата участваха още Татяна Велинова, началник на кабинета на ген.директор на БНР, Пепа Чиликова, зам.кмет на Община Сливен, Стоян Радев, кореспондент на радиото.