днес
Начало » Новини » Обръщение на областния управител Минчо Афузов по повод 3-ти март

Обръщение на областния управител Минчо Афузов по повод 3-ти март

Mincho Afuzov

Уважаеми жители на област Сливен,

Скъпи съграждани,

Отново е Трети март и ние свеждаме чела пред подвига на героите, извоювали свободата на България с цената на лишения, несломимо упорство и гордо пролята кръв.

Трети март е денят на националното ни възкресение, след петстотин години робство и забвение. Трети март е символ на победата на мечтата над мракобесието, на надеждата над теглилата на роба, на идеала – над раболепието и отчаянието.

Затова днес си припомняме тихия и свят героизъм на знайните и незнайни монаси, селяни и учители, свещеници, хайдути и поети, войводи, четници и хъшове, безпримерния подвиг на българското опълчение, братската саможертва на мужиците и войниците, на офицерите, генералите и руското дворянство, на румънските, финландски и полски воини, вградили костите и раните си в пътя към Шипка и Сан-Стефано.

Вечна памет и поклон!

Наш дълг е да помним, да се проверяваме и да заслужим епичната саможертва на всички онези, които дръзнаха да се изправят срещу мощта на една империя, срещу потисничеството и унижението. За да ни има нас, днес. За да я има България.

Нека бъдем достойни за тяхното дело!

Честит празник!

Минчо Афузов,

областен управител на област Сливен