Начало » Новини » Осмокласници от СУ „Георги Ст. Раковски“ с разнообразни инициативи по повод Световния ден на Земята

Осмокласници от СУ „Георги Ст. Раковски“ с разнообразни инициативи по повод Световния ден на Земята

DSC 4676

В навечерието на Световния ден на Земята осмокласници от паралелката „Екскурзовод. Екскурзоводско обслужване“ при Средно училище „Георги Ст. Раковски“ в Котел показаха, че са грижовни бъдещи стопани на своя роден край и че знаят как да пазят нашата планета, съобщиха от местното училище.

DSC 4681

Днес Земята има нужда от човечеството, а то трябва да пази въздуха, земята, водата и животните си – с тази мисъл осмокласниците от най-голямото котленско училище, придружени от преподавателя си Славка Докова, обединили сили и почистили зелените площи на училищния двор.

DSC 4677

През изминалата седмица преподавателите по „Биология и здравно образование“ – Събина Георгиева и Рафие Адемова, отделили време в часовете си, за да запознаят учениците как да пазят земята чиста и как да спомогнат за предотвратяването на нейното замърсяване и безразборна горска сеч.

В началото на идната седмица, преподавателят по „Физика и астрономия“ Захари Стоянов ще проведе и последната инициатива, която организира гимназията в Котел по случай Световния ден на Земята. Тя е посещение на Природонаучния музей, където той ще запознае осмокласниците с музейната съкровищница, експонирана в залите му.

Във връзка с честването на Световния ден на Земята, на 24 април /понеделник/ Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“ организира познавателна сбирка и за по-малките котленчета. Тя ще премине под мотото: „Живот – това е нашата планета“, а на децата ще им бъдат четени стихове и задавани гатанки, свързани с природата.

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. За първи път той се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Като световен Денят се чества от 1990 г. се цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Неговата популярност расте и днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива – от 1992 година. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Световния ден на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване живота на планетата.