Начало » Новини » Общество » Щафета, мотошествие, „101 каба гайди“ и хоротека събраха сливенци за Трети март

Щафета, мотошествие, „101 каба гайди“ и хоротека събраха сливенци за Трети март

gaidi 0 scaled

Националният празник за Освобождението привлече стотици сливенци на централния площад „Хаджи Димитър“. Поканата на Общината към жителите на града да посрещнат заедно Трети март събра хора от различни възрасти, деца и ученици, родители и учители, цели семейства, приятели и гости на Сливен.

Тържествата откри Лекоатлетическата щафета „Освободител“ с участието на 192-ма състезатели от V до XII клас.

leka-3

Преди старта на близо 1000-метровото трасе, за 24-те отбора и за публиката прозвуча любимата за поколения българи песен „Моя страна“ в изпълнение на Иван Едрев. Ежегодното спортно събитие се проведе за 58-ми път, с прекъсване от една година заради COVID-пандемията. Негов основен организатор бяха отново Центърът за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс и Общината. Преди да връчи наградите кметът Стефан Радев честити националния празник и изрази надежда, че още дълги години жителите на града ще се поздравяват с хубавата традиция на щафетата „Освободител“.

nagradi-5

Всички състезатели получиха подаръци за усърдието в представянето си. С медали, купи и грамоти бяха отличени класираните отбори от първо до трето място. В групата на учениците от V до VII клас това бяха отборите на ОУ „Х. Димитър“ – с. Селиминово, ОУ „Ел. Багряна“ и ОУ „Д-р Ив. Селимински“, от VIII до X клас – ПГИ „Д-р Д. Табаков“, ПГХТ „Акад. Н .Неделчев“ и ППМГ „Д. Чинтулов“, а от XI до XII клас – ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и СОУ „К. Константинов“.

Градусът на настроението повиши колона от над 50 мощни машини, с които членове на мотоклуб „Бензин А 95“, мотоклуб „Хайдути“ и приятели пристигнаха на площада. По време на спортното състезание те дефилираха с национални трибагреници на моторите си по булевардите и основните улици на града и, подобно на младите лекоатлети, бяха посрещнати с овации до паметника на Хаджи Димитър.

viber изображение 2023-03-03 17-23-27-101

В кулминация на празника се превърна пристигането на виртуозите от школата „101 каба гайди“ на Никола Марковски, ръководител и мениджър. Двайсетте музиканти пристигнаха от Смолян.

gaidi
DCIM100MEDIADJI_0019.JPG

Гайдарската школа е прочута с основателя си Костадин Илчев – единствения българин в списъка на нематериалното културно наследство на България, вписан в две сфери, на традиционното свирене и на традиционните занаяти. Школата е известна и с това, че сред изявените гайдари има три поколения жени. Две от тях – преподавателката Мария Чуртова и нейна колега, бяха в групата и се представиха в Сливен.

gaidi-2
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

 

Хората на площада продължиха с участието на деца и младежи от местни ансамбли и клубове към ЦПЛР, НЧ „Х. Димитър – 1937“, Военния клуб, СУ „П. Яворов“, СУ „К. Константинов“, ОУ „Ел. Багряна“, НЧ „Зора – 1860“, НЧ „Христо Ботев – 1897“, фолклорен клуб „Сливенци“.

horo
DCIM100MEDIADJI_0046.JPG

В 19 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще започне тържествена проверка – заря в памет на всички знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на Освобождението.