Начало » Новини » Общество » Щафета, мотошествие, „101 каба гайди“ и хоротека събраха сливенци за Трети март

Щафета, мотошествие, „101 каба гайди“ и хоротека събраха сливенци за Трети март

gaidi-0

Националният празник за Освобождението привлече стотици сливенци на централния площад „Хаджи Димитър“. Поканата на Общината към жителите на града да посрещнат заедно Трети март събра хора от различни възрасти, деца и ученици, родители и учители, цели семейства, приятели и гости на Сливен.

Тържествата откри Лекоатлетическата щафета „Освободител“ с участието на 192-ма състезатели от V до XII клас.

leka-3

Преди старта на близо 1000-метровото трасе, за 24-те отбора и за публиката прозвуча любимата за поколения българи песен „Моя страна“ в изпълнение на Иван Едрев. Ежегодното спортно събитие се проведе за 58-ми път, с прекъсване от една година заради COVID-пандемията. Негов основен организатор бяха отново Центърът за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс и Общината. Преди да връчи наградите кметът Стефан Радев честити националния празник и изрази надежда, че още дълги години жителите на града ще се поздравяват с хубавата традиция на щафетата „Освободител“.

nagradi-5

Всички състезатели получиха подаръци за усърдието в представянето си. С медали, купи и грамоти бяха отличени класираните отбори от първо до трето място. В групата на учениците от V до VII клас това бяха отборите на ОУ „Х. Димитър“ – с. Селиминово, ОУ „Ел. Багряна“ и ОУ „Д-р Ив. Селимински“, от VIII до X клас – ПГИ „Д-р Д. Табаков“, ПГХТ „Акад. Н .Неделчев“ и ППМГ „Д. Чинтулов“, а от XI до XII клас – ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и СОУ „К. Константинов“.

Градусът на настроението повиши колона от над 50 мощни машини, с които членове на мотоклуб „Бензин А 95“, мотоклуб „Хайдути“ и приятели пристигнаха на площада. По време на спортното състезание те дефилираха с национални трибагреници на моторите си по булевардите и основните улици на града и, подобно на младите лекоатлети, бяха посрещнати с овации до паметника на Хаджи Димитър.

viber изображение 2023-03-03 17-23-27-101

В кулминация на празника се превърна пристигането на виртуозите от школата „101 каба гайди“ на Никола Марковски, ръководител и мениджър. Двайсетте музиканти пристигнаха от Смолян.

gaidi
DCIM100MEDIADJI_0019.JPG

Гайдарската школа е прочута с основателя си Костадин Илчев – единствения българин в списъка на нематериалното културно наследство на България, вписан в две сфери, на традиционното свирене и на традиционните занаяти. Школата е известна и с това, че сред изявените гайдари има три поколения жени. Две от тях – преподавателката Мария Чуртова и нейна колега, бяха в групата и се представиха в Сливен.

gaidi-2
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

 

Хората на площада продължиха с участието на деца и младежи от местни ансамбли и клубове към ЦПЛР, НЧ „Х. Димитър – 1937“, Военния клуб, СУ „П. Яворов“, СУ „К. Константинов“, ОУ „Ел. Багряна“, НЧ „Зора – 1860“, НЧ „Христо Ботев – 1897“, фолклорен клуб „Сливенци“.

horo
DCIM100MEDIADJI_0046.JPG

В 19 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще започне тържествена проверка – заря в памет на всички знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на Освобождението.